НАТО И ЕУ ПОНОВО РОВАРЕ: Захарова упозорила на деструктивни западни утицај у једној држави

Novosti online

26. 04. 2021. у 17:40

МОСКВА позива Брисел и Вашингтон да се уздрже од мешања у унутрашње ствари Кишињева, наводи се у коментару портпарола Министарства иностраних послова Русије Марије Захарове о ситуацији у Молдавији.

НАТО И ЕУ ПОНОВО РОВАРЕ: Захарова упозорила на деструктивни западни утицај у једној држави

Фото: ЕПА

Између осталог, МИП Русије наводи да је „више пута скретао пажњу на директно мешање САД и ЕУ у унутрашње политичке процесе у Молдавији, њихову очигледну политичку ангажованост која доводи до још веће поларизације молдавског друштва“.

- Поново позивамо колеге из САД и ЕУ да се уздрже од мешања у унутрашње ствари Молдавије и не излазе ван оквира норми дипломатске етике - саопштила је Захарова.

По њеним речима, прошле недеље су западни представници наставили покушаје мешања у унутрашње ствари републике. Повод је послужила Декларација о Уставном суду коју је усвојио парламент у којој су посланици изразили неслагање са његовом одлуком о постојању услова за распуштање парламента. Други повод је одлука парламентараца да укину одлуку из 2019. године о именовању садашњег председника Уставног суда.

Одмах након доношења ових одлука своју забринутост су изразили председник Европског савета Шарл Мишел и шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ, видевши у томе „напад на независност Уставног суда“ и чак уставни поредак републике. Своју забринутост овим поводом изразили су и други европски званичници.

- Индикативно је да, док позивају парламент републике да поштује одлуке Уставног суда, представници САД и ЕУ одбијају да покажу исто поштовање према поступцима молдавских законодаваца. Оваква селективност у оценама још једном потврђује да је за њих геополитички вектор важнији, од „демократских вредности“, које штите - нагласила је Захарова.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)