ПОСТИГНУТ СПОРАЗУМ: „Спутњик Ве“ ће се производити и у Турској

Новости онлајн

26. 04. 2021. у 15:45

РУСКИ фонд за директне инвестиције (РФПИ) и турска фармацеутска компанија „Вискоран илач“ постигли су договор о производњи руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у Турској, саопштио је фонд.

ПОСТИГНУТ СПОРАЗУМ: „Спутњик Ве“ ће се производити и у Турској

"Спутњик V" стигао у Словачку / Фото Танјуг-АП

- РФПИ и турска фармацеутска компанија 'Вискоран илач' саопштавају о сарадњи у вези са производњом у Турској прве регистроване вакцине против ковида 19 'Спутњик Ве'. 'Вискоран илач' је обавио припрему за локализацију производње и планира да је покрене у наредних неколико месеци на неколико места“, наведено је у саопштењу Фонда.

С тим у вези, директор руског фонда Кирил Дмитријев изјавио је да је споразум са турском компанијом усмерен на ширење производних капацитета и обезбеђивање међународних испорука вакцине „Спутњик Ве“.

- РФПИ је потписао споразуме са водећим фармацеутским компанијама у Азији, Латинској Америци, Европи и Заједници Независних Држава, захваљујући којим ће безбедна и ефикасна руска вакцина постати доступна људима у више од 60 земаља - рекао је он.

Председник одбора директора компаније „Вискоран“ Озтурк Оран је изјавио да, поред споразума о производњи вакцине, процеса издавања лиценце, складиштења и дистрибуције, део сарадње са Русијом представљају и клиничка испитивања вакцине, која успешно напредују.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)