ЗАХАРОВА ОБЈАСНИЛА: Мере против „непријатељских земаља“ - одговор на непријатељске кораке

Новости онлајн

25. 04. 2021. у 15:12

УКАЗ председника Русије Владимира Путина којим се забрањује запошљавање држављана Русије у дипломатским мисијама „непријатељских земаља“ представља одговор на агресивно понашање Запада, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

ЗАХАРОВА ОБЈАСНИЛА: Мере против „непријатељских земаља“ - одговор на непријатељске кораке

Фото: ЕПА

- Одувек смо истицали мирољубиву природу наше спољне политике... Такав приступ јасно је прописан и изражен, укључујући у многим говорима, интервјуима и изјавама руководства наше земље. Али, такође смо увек истицали да сва дејства које ми квалификујемо као непријатељска никада неће остати без одговора. Одговори су различити. А пакет мера који се сада предузима је, наравно, такође контрамера - рекла је Захарова за телевизију „Русија 1“.

Она је истовремено изразила уверење да ће „и овај указ и будућа наредба која се сада разрађује, бити представљени као агресивна дејства наше земље, што није тачно“.

- То нису агресивна дејства наше земље, то је одговор. То је заштита наше земље, наше државе, од непријатељских и поступака оних којима не дамо мира - додала је Захарова.

Формирање списка

Према њеним речима, тренутно се формира одговарајући списак.

- Наравно, овај владин налог се припрема у међуресорском формату. Али, као врло добро знамо, цела прича започела је од још једног круга апсолутно непријатељских потеза Сједињених Америчких Држава за увођење нових санкција против наше земље и накнадним протеривањем руских дипломата без разлога - прецизирала је она.

Портпаролка је рекла да може да потврди да се на списку држава које су против Русије предузеле непријатељске поступке налазе Сједињене Америчке Државе.

- Остале државе, њихове називе ћете сазнати када се објави владина уредба и појави одговарајући списак - додала је Захарова.

Председник Русије Владимир Путин потписао је у петак Указ о примени контрамера против држава које су против Русије предузеле непријатељске поступке. Документ је донет у циљу заштите интереса и безбедности Русије. Према том документу, ограничава се закључивање радних уговора и других сличних уговора између дипломатских представништава, конзуларних представништава, представништава државних органа страних држава које су предузеле непријатељске акције против Русије и физичких лица на територији Русије.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)