"БУРА У ЧАШИ ВОДЕ": Шта ће бити са односима Турске и Америке након Бајденове изјаве о геноциду

Новости онлајн

25. 04. 2021. у 14:45

РЕАКЦИЈА Анкаре на изјаву америчког председника Џозефа Бајдена да је масакр над Јерменима 1915. године у Отоманском царству био геноцид, руски сенатор Алексеј Пушков оценио је као „велику буру, али у чаши воде“.

БУРА У ЧАШИ ВОДЕ: Шта ће бити са односима Турске и Америке након Бајденове изјаве о геноциду

Фото: Депоситпхотос

-  Односи са Француском, Немачком и другима мало су се заоштрили, али су сачувани. Турска није напустила НАТО, нити ће. Тако ће, највероватније, бити и са реакцијом Ердогана на Бајденову одлуку – велика бура, али у чаши воде“, написао је Пушков на свом каналу на Телеграму.

С тим у вези, он је додао да Бајденов корак никако неће допринети побољшању односа између Турске и Сједињених Америчких Држава.

Према речима сенатора, многи савезници Турске у НАТО-у одавно су признали да је почињен геноцид, при чему је у неким европским земљама његово порицање кажњиво законом.

Пушков је подсетио да је француски председник Емануел Макрон раније прогласио 24. април за национални дан сећања на геноцид над Јерменима. Како је рекао сенатор, Анкара је на то одговорила само дипломатским демаршима.

Геноцид над Јерменима

Амерички лидер Џо бајден у суботу је саопштио да су отоманске турске снаге починиле геноцид над Јерменима 1915. године. Он је тако постао први амерички председник после 40 година који је званично назвао злочине над Јерменима геноцидом, упркос противљењу Турске.

Јермени истичу да су отоманске снаге 1915. године убиле милион и по Јермена. Да је над њима извршен геноцид признале су 23 државе, Европски парламент и Светски савет цркава.

Турска прихвата да су многи Јермени који су живели у Отоманском царству убијени у сукобима са османским снагама током Првог светског рата, али оспорава број жртава и пориче да су убиства систематски организована и да представљају геноцид.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)