УКРАЈИНСКИ ТЕНКОВИ СТИГЛИ У ДОНБАС: Народна милиција Луганска издала упозорење - "Избројали смо их више од 40!"

Новости онлајн

25. 04. 2021. у 11:25

НАРОДНА милиција самопроглашене Луганске Народне Републике забележила је долазак више од 40 тенкова Оружаних снага Украјине у насеље Подлесно које је под контролом Кијева.

УКРАЈИНСКИ ТЕНКОВИ СТИГЛИ У ДОНБАС: Народна милиција Луганска издала упозорење - Избројали смо их више од 40!

Фото: Принтсцреен

- У зони одговорности 92. бригаде Оружаних снага Украјине наша извидница забележила је долазак 43 тенка и три оклопна борбена возила у насеље Подлесно, као и три оклопна борбена возила и два оклопна транспортера у насеље Лоскутовка (под контролом Кијева) - саопштио је представник прес службе милиције ЛНР.

Он је додао да је у близини стамбене зграде у Рејгородоку, који контролише Кијев, примећено размештање противваздушног ракетног система 9К33 „Оса“.

- Јединице Народне милиције непрестано прате непријатеља, строго се придржавајући услова тренутног прекида ватре, и у приправности су да, по наређењу команде, одмах реагују на промене у ситуацији - прецизирао је портпарол.

Народна милиција раније је оптужила украјинске снаге за размештање противваздушних ракетних система „Оса“ у стамбеним деловима низа насеља под контролом Кијева у Донбасу.

Ситуација на истоку Украјине

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. О решавању ситуације разговара се на састанцима контакт групе у Минску. Стране су усвојиле неколико докумената усмерених на решавање сукоба, али се размена ватре наставља.

Од 27. јула прошле године на снази су и додатне мере за обезбеђивање примирја. Ове мере подразумевају потпуну забрану пуцања, размештања наоружања у насељима и у њиховој близини, офанзивних и извиђачко-диверзантских акција. Осим тога, предвиђена је дисциплинска одговорност за кршење прекида ватре. Наредбе о прекиду ватре које садрже мере за његово одржавање морају бити на снази све док се сукоб не реши у потпуности.

Међутим, од краја фебруара у региону су почеле да се повећавају тензије: ОЕБС извештава о значајном повећању броја кршења прекида ватре, а устаници наводе да Оружане снаге Украјине у гранатирању користе артиљерију. Самопроглашене републике сматрају да Кијев припрема велику офанзиву. 

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)