ШКОТСКА ПРЕМИЈЕРКА УПОЗОРИЛА ЏОНСОНА: Немој да користиш Трампову тактику

Novosti online

25. 04. 2021. у 08:54

ПРЕМИЈЕРКА Шкотске Никола Старџон је упозорила премијера Велике Британије Бориса Џонсона да би показао исти презир према демократији, као што је показао бивши председник САД Доналд Трамп када је изгубио председничке изборе у јануару, уколико би блокирао вољу шкотског народа за новим референдумом о независности.

ШКОТСКА ПРЕМИЈЕРКА УПОЗОРИЛА ЏОНСОНА: Немој да користиш Трампову тактику

Фото: ЕПА

У тексту Обзервера, пре избора за шкотски парламент 6. маја, у којем ће већину вероватно чинити присталице независности, она је навела да Шкоти морају да буду слободни да одлучују о својој будућности, а не да им демократску вољу блокира влада у Вестминстеру, преноси Гардијан.

Засад Џонсон и његови министри одбацују идеју о новом референдуму, истичући да је гласање 2014. о независности отклонило дилему за једну генерацију.

Међутим, Шкотска национална партија сматра да су Брегзит и пандемија из корена промениле контекст и усмерили Шкотску ка самосталности.

- Ако после ових избора буде већине у парламенту која је за референдум о независности, онда Шкотска мора да добије шансу да опоравак од пандемије узме у своје руке - написала је Никола Старџон.

Она је додала да би покушај британске владе да блокира референдум био неодржив. 

- Када би покушали да покрену правни поступак, као што је наговештено, то би значило да траже од суда да прекроји резултате слободних и демократских избора. То не би изгледало добро ни за једног премијера. Штавише, није успело Трампу и не би успело Џонсону. Будућност Шкотске мора, и биће, одлука народа Шкотске - додала је шкотска премијерка.

Шкотски конзервативци и лабуристи се противе новом референдуму, али се верује да владајућа СНП, Зелени и странка Алба би могли да скупе већину да се спроведе нови референдум.

(Спутњик.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)