ЛУКАШЕНКО О ПЛАНУ ЗАВЕРЕНИКА: "Три сценарија за моје убиство, милиони долара, снајпериста.."

Новости онлајн

24. 04. 2021. у 17:36

ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко открио је да су лица која су планирала државни преврат у земљи разматрала неколико сценарија за његово убиство - на паради поводом Дана победе 9. маја, напад на колону возила и резиденцију изван града.

ЛУКАШЕНКО О ПЛАНУ ЗАВЕРЕНИКА: Три сценарија за моје убиство, милиони долара, снајпериста..

Фото: Архива Новости

- Завереници су разрадили неколико сценарија. Првобитно с планирали ликвидацију председника на паради 9. маја. Ипак, тешко је замислити да се тако нешто реализује у Белорусији, па су одустали од првобитне идеје. Затим су разматрали напад на колону возила. Како би то реализовали купили су и пребацили у Белорусију минобацаче ...Ипак, ни тај сценарио им не би пошао за руком: из безбедносних разлога аутомобили у председничкој колони се крећу великом брзином и вероватноћа да буду погођени је веома мала - рекао је Лукашенко, преноси агенција Белта.

Према трећем сценарију, наоружани нападачи требало је да нападну његову резиденцију изван града, при чему је, како је навео, за „уништење резиденције и председника издвојено 10 милиона долара а за снајперисту - милион“.

- То нам је познато одавно. Мислите ли да смо ову операцију са Москвом спровели наврат-нанос? Пратили смо их, требало је да дођу у Минск и да спроведу операцију. Али, чим се појавио тај филм (‘Манкурти’, о томе како су стране службе намеравале да направе мрежу у Белорусији) они су уши начуљили: ‘Не, у Минск не идемо. Куда ћемо? У Москву’. Контролисали смо сваки њихов корак - навео је белоруски председник.

Он је рекао и да је међу учесницима завере био и сарадник белоруске специјалне службе, који је имао улогу „генерала који се продао“.

- То је био наш агент. Браво. Хвала му, он нам је много помогао, није се уплашио. Они су преко њега хтели да дигну војску - рекао је Лукашенко.

Подсетимо, Лукашенко је 17. априла саопштио да су опозиционар Григориј Костусев, политиколог Александар Федута и адвокат Јуриј Зенкович планирали атентат на њега и његове синове.

За организацију покушаја атентата оптужио је америчке обавештајне службе и америчко руководство. Према речима директора КГБ Белорусије Ивана Тертела, преврат је био планиран за јун или јул ове године.  

Касније је Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) известила да су у Русији, у заједничкој специјалној операцији ФСБ-а и КГБ Белорусије, пресечене илегалне активности Јурија Зенковича, који има двојно америчко и белоруско држављанство, и држављанина Белорусије Александра Федуте. Према наводима ФСБ-а, они су планирали војни преврат у Белорусији према разрађеном сценарију обојених револуција уз учешће локалних и украјинских националиста, као и физичку елиминацију белоруског председника.

С тим у вези, начелник истражног одељења КГБ-а Белорусије Константин Бичек саопштио је пре неколико дана да је Зенкович у потпуности признао кривицу.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)