КУРЦ САОПШТИО: Аустрија од 19. маја ублажава епидемиолошке мере

Танјуг

23. 04. 2021. у 17:11

АУСТРИЈА канцелар Себастијан Курц саопштио је данас да ће од 19. маја уследити ублажавање епидемиолошких мера у целој земљи.

КУРЦ САОПШТИО: Аустрија од 19. маја ублажава епидемиолошке мере

Фото: Танјуг/АП

- Срећан сам што су се прогнозе обистиниле. Можемо до лета да се вратимо нормалности. Налазимо се на последњим метрима пандемије - нагласио је Курц на конференцији за штампу.

Он је саопштио да ће од 19. маја уследити попуштање мера, а тиме отварање угостељских објеката, спорта, туризма...

С тим у вези нагласио је да ће грађани такозваним „зеленим пасошем“, доказом о прележаном ковид обољењу, тестирању или вакцинацији, добити приступ тим објектима.

Истакао је да, иако тренутна ситуација изгледа добро, и даље ће се пратити како би се на време реаговало у случају погоршања.

Школе ће нормално почети да раде од 26. априла, основци свакодневно, а старији по сменама.

Вицеканцелар Валтер Коглер саопштио је да ће од 19. маја почети да раде и културне институције, уз одређена ограничења у броју посетилаца.

Такође, од 19. маја омогућене су спортске активности са највише 3.000 навијача на стадионима и уз потврду о негативном тесту, вакцинацији или прележаној болести.

Поново ће бити могуће одржавање конгреса и сајмова.

Иначе, министарка туризма Елизабет Кестингер је казала да се ради на зеленом пасошу, како у ЕУ, тако и у земљи.

- Радимо на томе да зелени пасош технички функционише, али и да створимо све потребне услове за поновно успостављање слободе путовања. Међутим, треба имати у виду да свака земља за себе одређује које мере заштите предузима - објасила је она.

Министар здравља Волфганг Микштајн позвао је грађане да се што пре вакцинишу, и казао да у Аустрији има само квалитетних вакцина.

- Све вакцине које имамо су безбедне. Поверење у неке је изгубљено на основу медијских написа. Ја бих и своју 16-огодишњу ћерку вакцинисао АстраЗенеком, јер сматрам да је добра вакцина - објаснио је он.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)