У ДАНУ ОБОЛЕЛО 314.835 ЉУДИ: Ковид 19 "коси" становништво Индије, црни рекорди по броју преминулих и заражених

И. С.

22. 04. 2021. у 22:40

ЦРНИ рекорди већ недељама подижу бројке заражених и умрлих од вируса корона у Индији. Тако је у последња 24 сата оболело 314.835 људи, што је највише забележено у једној земљи у једном дану од када је пандемија почела. У том истом дану преминуле су 2.104 особе.

У ДАНУ ОБОЛЕЛО 314.835 ЉУДИ: Ковид 19 коси становништво Индије, црни рекорди по броју преминулих и заражених

Медицинари у Њу Делхију доносе тела преминулих на кремацију / Фото АП

Број регистрованих случајева ковида 19 достигао је безмало 16 милиона. После САД, ова азијска земља бележи највише инфицираних на планети.

Горући новонастали проблем у пандемији је несташица кисеоника за болесне на респиратору услед препуњености болница, али и све учесталији случајеви цурења кисеоника из боца, што "једе" и последње резерве. На десетине пацијената у тешком стању умрло је протеклих неколико дана само због тога.

Кључни разлог за нагло разбуктавање пандемије у Индији последњих месеци је недостатак безбедносних протокола, али и хиндуистички фестивал на коме су присуствовали милиони грађана. Уз ово, ситуацију додатно погоршавају различите нове варијанте вируса корона, посебно такозвани двоструки мутант, откривен код чак две трећине оболелих у држави Мараштра.

Због свега тога, отказане су бројне предизборне активности, укључујући оне премијера Нарендре Модија, у Западном Бенгалу, где су избори током протеклих недеља одржавани у фазама.

Са наглим порастом броја преминулих, створио се и проблем сахрањивања. Свакодневно се прави на хиљаде нових ломача на којима се кремирају тела, пише Би-Би-Си. Један од Индијаца примораних на овај корак је, према писању британског медија, сам правио ломачу за мајку која је у 59. години преминула од вируса корона.

- Нисмо били спремни, као земља нисмо били спремни - каже овај очајни човек реченицу која оцртава тренутну ситуацију у Индији.

СОЈЕВИ СВЕ ЗАРАЗНИЈИ

ПРОФЕСОР епидемиологије на Мекгил универзитету Мадхукар Паи каже да је нови мутирани сој, који је сада преовлађујући у Индији, далеко заразнији. "Много људи од њега оболи врло брзо. Морамо да наставимо да подешавамо вакцине да се боре против нових сојева. Морамо да разумемо заразу, за шта је потребно детаљно секвенцирање генома мутантних сојева вируса", каже он.. Професор додаје да је кашњење у откривању дуплих мутација допринело великом ширењу ковида 19 у Индији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)