ШОЈГУ СА КРИМА ПОРУЧИО: Руска армија извршила задатке, сигурност земље осигурна, НАТО довлачи трупе и технику у Грчку

Новости онлине

22. 04. 2021. у 15:36

МИНИСТАР одбране Русије Сергеј Шојгу објавио је да је завршена провера војске у Јужном и Западном војном округу Русије, јер су сви постављени циљеви постигнути.

ШОЈГУ СА КРИМА ПОРУЧИО: Руска армија извршила задатке, сигурност земље осигурна, НАТО довлачи трупе и технику у Грчку

Фото: AP Photo/Bela Szandelszky/Yuri Kochetkov/Pool photo via AP

Наложио је да се војска врати у сталне базе.

-Сматрам да су циљеви изненадне провере у потпуности постигнути. Војска је показала способност да осигура поуздану одбрану земље. С тим у вези донео сам одлуку да се заврше провере у Јужном и Западном војном округу- констатовао је министар који је данас посетио Крим.

Такође је доделио задатак Генералштабу, командантима војних округа и Ваздушно-десантним снагама да испланирају и од 23. априла започну враћање трупа у базе, да изврше детаљне анализе и сумирају резултате изненадне провере војске.

Шојгу је такође саопштио да је војска Јужног војног округа и Ваздушно-десантних снага успешно решила све постављене задатке током војних вежби које су данас одржане на Криму.

-Данас је на полигону 'Опук' одржана завршна фаза војних вежби Јужног војног округа и Ваздушно-десантних снага, које су одржане у оквиру изненадне провере борбене готовости. Војска и снаге успешно су одрадиле читав комплекс задатака усмерен на осигуравање војне безбедности јужних граница Русије- истакао је Шојгу.

Фото архива

Војне вежбе на Криму показале су способност Оружаних снага Русије да адекватно одговоре на промене ситуације у близини граница земље, додао је он.

Шојгу је истакао да су у вежбама коришћени и обалски ракетни системи „Бал“ и „Бастион“, савремене јуришне беспилотне летелице „Иноходец“, брзи патролни чамци „Раптор“, као и други најновији и перспективни примерци наоружања.

Повећана активност НАТО-а код руских граница

НАТО је значајно повећао активност у близини јужних граница Русије, саопштио је Шојгу.

-Повећава се извиђачка активност, као и интензитет и обим активности оперативне припреме- рекао је Шојгу.

Он је истакао да руска војска пажљиво прати акције НАТО-а у области одржавања предстојећих војних вежби „Бранилац Европе“.

Foto: Printskrin Youtube

Tekst potpisa

Према његовим речима, „једна од главних коалиционих група снага Алијансе распоређује се у црноморском региону“.

-Тренутно у грчке луке стиже наоружање, војна и специјална техника- саопштио је руски министар.

Шојгу је издао наређење Оружаним снагама да буду спремне да моментално реагују у случају „неповољног развоја“ ситуације у вези са војним вежбама НАТО-а „Бранилац Европе“.

-Потребно је наставити пратити ситуацију у региону војних вежби 'Бранилац Европе'. Будите спремни да моментално реагујете у случају њеног неповољног развоја-, истакао је министар.

НАТО ће у мају и јуну одржати највеће војне маневре од времена хладног рата – „Defender Europe 2021“. Планирано је да се увежбавају одбрамбене и офанзивне акције у источној Европи и у балтичким земљама. Активно ће бити укључене Грузија, Молдавија и Украјина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)