ПОРОТА ОДЛУЧИЛА: Бивши полицајац Дерек Шовин крив за убиство Флојда!

Новости онлајн

20. 04. 2021. у 23:17

БИВШИ полицајац Дерек Шовин одуђен је за убиство Џорџа Флојда, преносе агенције.

ПОРОТА ОДЛУЧИЛА: Бивши полицајац Дерек Шовин крив за убиство Флојда!

Фото: Принтсцреен

Након више од 10 сати већања, порота је донела пресуду на суђењу Дереку Шовину, проглашавајући бившег полицајца из Минеаполиса кривим за убиство другог и трећег степена

Шовин је проглашен кривим по све три тачке оптужнице, а пресуду је дочекао мирно, без већих емоција.

Након читања пресуде Шовин је у лисицама изведен из суднице.

Преусуду је донедла порота састављена од 12 чланова после више од 10 сати већања током два дана. Она је закључена у уторак поподне око 14 часова по локалном времену. Дванаест поротника разматрало је исказе 45 сведока, укључујући пролазнике, полицајце и експерте, уз вишесатне видео доказе. 

Иначе, како јављају амерички медији судница је окружена барикадама, а око ње су распоређени и припадници Националне гарде.

Потсетимо, четрдесетшестогодишњи Џорџ Флојд купио је паклицу цигарета у продавници у Јужном Минеаполису 25. маја 2020. увече, а продавац је посумњао да му је дао фалсификовану новчаницу од 20 долара и позвао полицију, пошто је Флојд одбио да врати цигарете. Полицајци су стигли и ставили му лисице, али када су покушали да га убаце у аутомобил, пружио је отпор, борба се завршила тако што је Флојд оборен на улицу. Тужиоци тврде да је полицијац Шовин ставио лево колено на Флојдов врат и држао га тако више од девет минута. Још двојица полицајаца помогла су му да га задржи, док је један спречио сведоке да интервенишу, док је више од 20 пута Флојд рекао да не може да дише.

Шовин је оптужен за убиство другог степена, што значи изазивање смрти без намере, максимална казна је 40 година, недавно је додата и оптужба за убиство трећег степена за коју стручњаци кажу да је лакше доказати и за коју је према државном закону Минесоте максимална казна 25 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)