ПОЛИЦАЈЦИ СЕ НАЉУТИЛИ: Протести широм Француске - ево шта су захтеви демонстраната

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

20. 04. 2021. у 18:04

НЕКОЛИКО стотина полицајаца окупило се у уторак испред Палате правде у Паризу, да би протестовали против одлуке суда да ослободи осам од 13 оптужених малолетника који су "Молотовљевим коктелима" напали њихове колеге. Слична окупљања организована су широм Француске.

ПОЛИЦАЈЦИ СЕ НАЉУТИЛИ: Протести широм Француске - ево шта су захтеви демонстраната

Фото: ЕПА

У октобру 2016. године, група младих напала је полицијску патролу у месту Вири Шатијон у области Есон недалеко од Париза. Запаљена су два аутомобила, а четворо полицајаца је добило опекотине, од којих двоје тешке.

У првостепеном поступку 2019. године, петоро оптужених је ослобођено, док су остали осуђени на казне затвора од 10 до 20 година. У апелационом поступку, после процеса који је трајао шест недеља, казне су преиначене тако што је осморо ослобођено, а петоро кажњено на затвор од 6 до 18 година. Изрицање ове казне у ноћи између суботе и недеље пропратила је општа туча у судници.

Полицијски синдикати изражавају протест због казни за које сматрају да су недовољне. Протести су били мирни, а учесници су носили натписе на којима су између осталог истицали да траже заштиту и признање за посао који раде. Поручили су да су грађани у опасности, када су полицијаци нападнути.

Представници синдиката наглашавају да су благе казне лош сигнал који се шаље у јавности, и да се на овај начин банализују напади на чуваре реда. Жале се да суд нападаче често пушта на слободу и да се тако ствара утисак некажњености, што подстиче нове нападе.

Министар унутрашњих послова Жералд Дарманен је најавио да ће у суботу да прими повређене полицајце, али и поручио да не подржава манифестације испред институција.

У Француској су полицајци све чешће мета напада у несигурним насељима, а у нека од њих се, чак, и не усуђују да уђу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)