ЕВРОПСКА КОМИСИЈА КАЗНИЛА ЖЕЛЕЗНИЧКЕ КОМПАНИЈЕ: За непоштовање прописа морају да плате више од 48 милиона евра

Novosti online

20. 04. 2021. у 22:44

Европска комисија изрекла је 48,5 милиона евра новчаних казни железничким компанијама у Немачкој, Аустрији и Белгији због кршења прописа о тржишном надметању.

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА КАЗНИЛА ЖЕЛЕЗНИЧКЕ КОМПАНИЈЕ: За непоштовање прописа морају да плате више од 48 милиона евра

На шинама, највероватније, "Штадлерови" вагони

Oesterreichische Bundesbahnen, Deutsche Bahn (ДБ) и белгијски СНЦБ удружили су се у картел у преко граничним услугама превоза терета на кључним железничким коридорима у ЕУ, објавила је Комисија.

Истрага је показала да су компаније размењивале информације о захтевима клијената да им се доставе понуде за превоз терета и уступале једна другој веће уделе у пословима.То значи да су међусобно распоређивале клијенте, што европски прописи забрањују, закључује Комисија.

- Железнички превоз терета кључан је за модел одрживости држава, а равноправно надметање важно како би клијенти при коришћењу одрживог превоза добили најбољу понуду - истакла је повереница ЕУ-а за тржишно надметање Маргрета Вестагер.

Компаније су организивале картел у раздобљу од 8. децембра 2008. до 30. априла 2014. године, утврдила је ЕК, додавши да је аустријски OeDB поштедила казне, доделивши му имунитет према прописима који допуштају ту могућност у случају откривања информација и сарадње у истрази.

Највећи износ мора да плати немачка компанија, од 48,3 милиона евра, а Брисел напомиње да је износ повећао за 50 процената будући да је Deutsche Bahn повратник у преступу.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)