КГБ ОБЈАВИО НОВА САЗНАЊА: Ухапшени због припреме атентата на Лукашенка врбовао војнике за преврат

Novosti online

18. 04. 2021. у 20:41

ЛИЦА приведена у случају припреме атентата на председника Белорусије Александра Лукашенка и војног преврата сарађују са истрагом и дају признања, изјавио је начелник одељења истражне управе КГБ Белорусије Константин Бичек.

КГБ ОБЈАВИО НОВА САЗНАЊА: Ухапшени због припреме атентата на Лукашенка врбовао војнике за преврат

Фото: РИА.ру

- Тренутно се настављају истражне радње. Приведена лица смештена су у истражни притвор КГБ. Они сарађују са истрагом, дају признања. Између осталог, припремили смо захтеве надлежним правосудним институцијама страних држава да нам пруже правну помоћ у истрази овог кривичног случаја - рекао је Бичек у интервјуу за телевизију „ОНТ“.

Бичек је додао да је адвокат Јуриј Зенкович, који је припремао атентат на председника Белорусије и преврат, повезан са америчким обавештајним службама и да је покушао да врбује војна лица која су била спремна да за новчану компензацију учествују у насилном свргавању власти.

- Држављанин САД Јуриј Зенкович, према добијеним информацијама, био је повезан са америчким обавештајним службама. На територији Републике Белорусије тражио је и покушавао да врбује и подмићује војнике Оружаних снага Републике Белорусије и полицијских снага који би били спремни да учествују у насилном свргавању актуелне власти за новчану награду - објаснио је он.

Председник Белорусије Александар Лукашенко је 17. априла објавио да је приведена група људи која је припремала атентат на њега и његову децу. Према речима председника, у ово су умешане америчке обавештајне службе. При томе су групу чинили и држављани Белорусије и странци који су, према изјави белоруског КГБ, поред физичког елиминисања Лукашенка и чланова његове породице, желели да организују оружану побуну како би насилним путем преузели власт.

Како је саопштила Федерална служба безбедности Русије (ФСБ), у Москви је, између осталог, приведен и адвокат са двојним – америчким и белоруским држављанством Јуриј Зенкович и белоруски политиколог Александар Федута – такође са двојним држављанством, који су заједно са осталим члановима групе планирали војни пуч 9. маја у Минску. У истој групи је био и лидер опозиционе странке Григориј Костусев.

Међутим, касније је портпарол Стејт департмента изјавио да америчке власти нису стајале иза покушаја атентата на Лукашенка.

(Спутњик.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)