ПОСЛЕДЊА ЖЕЉА ПРИНЦА ФИЛИПА: Они су имали посебно место на сахрани, војвода је захтевао да буду на погребу

Novosti online

17. 04. 2021. у 20:49

НА СПИСКУ од 30 "одабраних" чланова породице којима је било дозвољено да присуствују сахрани прица Филипа, нашла су се и тројица немачких принчева, које је војвода лично изабрао како би на његовом погребу представљали родбину са којом је у крвном сродству.

ПОСЛЕДЊА ЖЕЉА ПРИНЦА ФИЛИПА: Они су имали посебно место на сахрани, војвода је захтевао да буду на погребу

Фото: ЕПА

Тој, немачкој страни његове фамилије било је отказано присуство на венчању принца Филипа и краљице Елизабете, захваљујући послератној нервози која је владала у Бакингемској палати. Међутим, војвода од Единбурга до краја свог живота остао је истрајан у својој намери да "прошлост треба да остане прошлост", пише "Дејли мејл".

Из тог разлога, јасно је ставио до знања да жели да његови "крвни сродници", нећаци из Немачке - Бернард, принц од Бадена, принц Донат из Хесена и принц Филип од Хохонлохе-Лангенбурга, буду правилно представљени и укључени у његове посмртне жеље. Тако је и било.

Како су путовања отежана због корона вируса, војводина два пранећака и један даљи рођак били су позвани у Велику Британију још прошлог викенда, како би били у карантину до тренутка службе. Били су смештени код заједничког пријатеља у Беркширу, а затим су се након додатних ковид тестова придружили краљици и осталим члановима уже породице у капели Светог Ђорђа.

- Заиста је невероватна част и сви смо изузетно дирнути и привилеговани што смо укључени у име шире породице - изјавио је принц Филип (51) уочи сахране свог рођака.

Његова бака, принцеза Маргарита, била је војводина старија сестра која је остала у породичном дворцу Лангенбург, који је принц Филип много пута посећивао.

Други међу њима, принц Бернард (50) унук је друге војводине сестре Теодоре, док је принц Донат, познат као "Дон" (54) глава дворца у Хесену, где су се венчале две војводине сестре.

Драгоцена сећања на "ујака Филипа"

Све ове породице деле велики број заједничких успомена на војводу од Единбурга, који није оклевао да се појави у Немачкој на крштењу или значајној рођенданској забави потомства и рођака својих старијих сестара.

- Било ми је задовољство да разговарам са њим. Сећање му је било изванредно. Сећао се како се играо жмурке у замку док је био дечак и како је уживао у разговору са локалцима. Зачас је могао да се пребаци са немачког на енглески и обрнуто, било да говори о Винстону Черчилу или локалној дивљини - испричао је принц Филип од Хонло-Лангенбурга.

Осим краљице и њене породице и пријатеља, за војводом од Единбурга тугује се и на другим континентима у породицама које су обожавале "енергичног, неустрашивог ујака", праујака и рођака, који је био веза садашње британске породице са рођацима из Европе.

Разлог због којег су принчеви са "немачке стране" позвани да пристуствују сахрани, заправо је вишегенерацијска повезаност измећу принца Филипа и породица ове тројице принчева, која је подразумевала и сродство са краљицом Викторијом, због чега су често посећивали замак Винџор, из којег су потицали и њихови крштени кумови.

Свађали се и мирили неколико пута

Сестре принца Филипа (Маргарита, Теодора, Сесил и Софија) нису присуствовале његовом венчању са краљицом Елизабетом, због затегнутих политичких односа.

За одуство његових сестара са венчања, младожења је добио оправдање како ће га тај потез поштедети критике штампе и јавности. Уместо тога, заједнички су му поклониле златно наливперо којим је инсистирао да потпише венчани лист, а затим затражио да се убудуће укључују у породична окупљања.

Када је краљица била у својој првој државној посети Немачкој 1965. године, поново је одлучено да војводине сестре и мужеви буду изостављени са формалних догађаја, међутим, војвода није одустајао.

Осим принца Бернарда, принца Доната и принца Филипа и остали чланови војводине немачке породице желели су да му одају почаст овог викенда, те их је дирнуло сазнање да је његова посмртна жеља била да се окружи својим најближима и најдражима који нису чланови британске краљевске породице, као и чињеница да принц Филип никада није имао намеру да заборави породицу у којој је рођен.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)