МАЊАК ВАКЦИНА: Неизвесна имунизација становништва у Мадриду - можда ће затворити центре

Танјуг

16. 04. 2021. у 17:09

НЕДОСТАТАК вакцина против Ковид 19 могао би да примора регион Мадрида да следеће недеље затвори центре за масовну имунизацију, саопштио је данас регионални званичник за јавно здравље.

МАЊАК ВАКЦИНА: Неизвесна имунизација становништва у Мадриду - можда ће затворити центре

Архива

Агенција Ројтерс преноси да је Мадриду, чија је администрација већ дуго у сукобу са централном владом око одговора на пандемију, потребо око 275.000 доза недељно, али би следеће недеље требало да прими само 157.900 вакцина Фајзер и Бионтек.

Регион Мадрида, предвођен конзервативном лидерком Изабел Диаз Ајусо, све време пандемије прописује блажа ограничења од остатка Шпаније, а стручњаци за јавно здравље наводе да је због њене одлуке да барови и ресторани буду отворени, 14-дневна стопа инфекција у главном граду висока.

Та стопа је у четвртак достигла 349 случајева на 100.000 људи у односу на национални просек од 202.

- Ако се ова ситуација настави, мораћемо да затворимо центре за масовну вакцинацију. Без вакцина нема смисла спроводити тако велику операцију - рекао је локлани здравствени званичник Антонио Запатеро новинарима.

Портпаролка министарства здравља рекла је да би серије вакцина АстраЗенеке и Модерне, које би требало да буду испоручене Шпанији следеће недеље, могле да помогу да се таква ситуација избегне.

Здравствени званичници у североисточној регији Каталоније, која тек треба да започне масовно вакцинацију у већим местима, рекли су такође да темпо кампање имунизације зависи од испорука и затражили већи број вакцина Астразенеке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)