ПРВА ДРЖАВА У КОЈОЈ ЋЕ ЦИГАРЕТЕ БИТИ ЗАБРАЊЕНЕ: Радикалан предлог се разматра, дуван постаје историја

Novosti online

16. 04. 2021. у 12:44

НОВИ Зеланд тренутно разматра низ предлога усмерених на уклањање пушења у земљи, укључујући радикалну иницијативу која би забранила продају дувана целој генерацији.

ПРВА ДРЖАВА У КОЈОЈ ЋЕ ЦИГАРЕТЕ БИТИ ЗАБРАЊЕНЕ: Радикалан предлог се разматра, дуван постаје историја

Фото: Депоситпхотос

Према националном Акционом плану за пушење без пушења Аотеароа 2025, Нови Зеланд се нада да ће постепено повећавати законску старост за пушење и на крају забранити продају цигарета свима рођеним после 2004. Иницијатива такође позива на значајно смањење нивоа никотина дозвољеног у дувану и поставља ограничења на где се цигарете могу продати. Влада би такође одредила минималну цену за све дуванске производе.

Као што назив плана сугерише, циљ је поступно укидање употребе дувана у земљи током наредних неколико година, стварајући Нови Зеланд без пушења до 2025. Министарство здравља земље објаснило је да, иако је стопа пушења у прошлости опала деценије, "још много посла треба да се уради", посебно на смањењу употребе дувана међу "Маорима, пацифичким народима и онима који живе у нашим најугроженијим заједницама".

Новозеланђани су позвани да "пруже повратне информације" о акционом плану, који је званично објављен у четвртак. Становници ће имати времена до 31. маја да поделе своја размишљања о том питању пре него што уђе у следец́у фазу постајања законом.

Помоћница министра здравља Ајша Верал рекла је да око 4.500 Новозеланђана сваке године умре од болести повезаних са дуваном и да је влада посвећена "убрзаном напретку" у својој борби против пушења.

- Потребан нам је нови приступ ... Као и обично, без програма за контролу дувана неће нас тамо довести - тврдила је Вералова

Иако су неке иницијативе поздравиле иницијативу, она није без критичара. Неки су упозорили да би ограничавање продаје дувана банкротирало власнике продавница.

Ограничења би такође могла подстаћи нерегулисано црно тржиште дуванских производа. Влада је чак признала да се количина дуванских производа прошверцованих у земљу "знатно повећала" последњих година.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Slobodan Boda

16.04.2021. 14:03

I uvek zbog ekstremista razne vrste, "gradjanin-normalo" mora da se odrekne nekih stvari. Volim leti da "odpuckam" cigaru ili cigarilos nekad 1 dnevno, nekad 3 nedeljno, svejedno, zavisi od situacije i od drustva. I sad, zbog ekstremista, da bi se smanjila bolest raka pluca (to je naravno opravdano) koji ne znaju meru, mozda mora i "gradjanin-normalo" da se odrekne nekih, rekao bih sitnica, ali u kojima uziva.