АМЕРИКАНЦИ ПРОТЕРАЛИ РУСКЕ ДИПЛОМАТЕ: Заоштрава се сукоб суперсила, уведене санкције за компаније

Новости онлине

15. 04. 2021. у 14:49

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе објавиле су да уводе санкције за шест руских технолошких компанија, као и да протерују десет руских дипломата.

АМЕРИКАНЦИ ПРОТЕРАЛИ РУСКЕ ДИПЛОМАТЕ: Заоштрава се сукоб суперсила, уведене санкције за компаније

Фото: ЕПА

- Данас администрација (Џозефа) Бајдена предузима мере... против Русије због деловања њене владе и обавештајних служби против суверенитета и интереса Сједињених Америчких Држава - наводи се у изјави Беле куће.

- Америчко Министарство финансија идентификовало је шест руских технолошких компанија које подржавају сајбер програм руских обавештајних служби - прецизира се у саопштењу.

Такође се додаје да су ове компаније „одговорне за рад у технолошком сектору руске економије. Наставићемо да држимо Русију одговорном за злонамерне радње у сајбер простору, слично инциденту са ‘Солар виндс’, користећи све расположиве мере“.

У саопштењу се прецизира да је америчко Министарство финансија увело санкције против 32 правна и физичка лица која су „покушала да утичу на америчке председничке изборе 2020. године и вршила друге акте дезинформације и мешања“.

Бела кућа додаје и да Вашингтон протерује руске дипломате.

- Сједињене Америчке Државе протерују десет чланова руске дипломатске мисије у Вашингтону. Међу запосленима су и представници руских обавештајних служби - истиче се у саопштењу.

- САД су посвећене осигуравању безбедности својих савезника и партнера, наши напори треба да потврде нашу посвећеност овом основном принципу - закључује се у изјави Беле куће. 

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)