КОБНИ ШОКЕР: Оптужена бивша полицајка која је "грешком" убила Афроамериканца у Минесоти

Д. Д. С.

15. 04. 2021. у 16:19

БИВША полицајка Ким Потер, која је убила Афроамериканца Донтеа Рајта (20), оптужена је за убиство другог степена.

КОБНИ ШОКЕР: Оптужена бивша полицајка која је грешком убила Афроамериканца у Минесоти

Фото: Танјуг/АП

Према наводима полиције, Потер је случајно пуцала на Рајта пошто је грешком употребила пиштољ уместо шокера. Адвокат породице Рајт Бен Крамп сматра да је убиство било намерно и да је реч о "незаконитој употреби силе". Истовремено, у Минеаполису се наставља суђење бившем полицајцу Дереку Шовину оптуженом за убиство Афроамериканца Џорџа Флојда маја прошле године.

После убиства Рајта, којег је полиција зауставила због саобраћајног прекршаја, Потер и шеф локалне полиције Тим Генон поднели су оставке. Потер је ухапшена и касније пуштена уз кауцију од 100.000 долара.

На снимку са камере коју је носила Потерова, види се како прилази Рајту који је стајао код аутомобила док га је други полицајац хапсио због потернице за њим због пљачке. Потерница је расписана зато што се Рајт није појавио пред судом када је оптужен да је, у јуну, побегао од полиције и поседовао пиштољ без дозволе. Када је Рајт и сада покушао да побегне, Потерова је пуцала, а младиће је ударио колима у друго возило и погинуо.

Убиство Рајта је довело до вишедневних протеста и сукоба демонстраната и полиције у граду Бруклин Сентер у савезној америчкој држави Минесота, а неколико стотина учесника потеста поново се прошле  ноћи, упркос полицијском часу, окупило испред седишта полиције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)