КАКО ЈЕ ПРИНЦ ФИЛИП СПАСИО МОНАРХИЈУ? Елизабета је била млада и лепа, он прави јунак из бајке, а њена породица је била против њиховог брака

Novosti online

14. 04. 2021. у 23:05

ГЛАВНЕ фигуре Куће Виндзор ретко су толико занимљиве као особе са којима улазе у брак. Чланови најуже породице, рођени с привилегијама, условљени су и васпитавани да буду “безизражајни”, а од долазећих мужева и жена очекује да унесу мало живости. А дуго пре него што су се појавиле принцеза Дајана или Меган Маркл, та звезда “Фирме”, како често називају британску краљевску породицу, био је принц Филип, пише “Политико”.

КАКО ЈЕ ПРИНЦ ФИЛИП СПАСИО МОНАРХИЈУ? Елизабета је била млада и лепа, он прави јунак из бајке, а њена породица је била против њиховог брака

Фото: Танјуг/АП Пхото

Како је старио, принц Филип, војвода од Единбурга који је умро у петак ујутро у дворцу Виндзор, постао је чувен по својим гафовима и није му се могла поверити “Фирма”. Са званичних дужности повукао се 2017. Међутим, истинска прича је далеко комплекснија – она говори о грчко-данском принцу који је избегао са породицом као по холивудском сценарију и реформатору који је покушао да увуче краљевску породицу у 20. век.

Тешко детињство

Рођен 1921. у данској кући Глуксберг на грчком острву Крф, Филип је био једини син принца Ендруа од Грчке и принцезе Ане од Батенберга.

Од краја 18. столећа, како су се велике европске куће мешале међусобним браковима, племство је постало још хомогеније и у разгранатој крошњи његовог породичног дрвета био је у сродству са скоро сваком породицом на континенту. Ништа од тога није, међутим, помогло кад је Филипов ујак, краљ Константин И, абдицирао а породица отишла у егзил. Легенда каже да је једногодишњи Филип изнесен из Грчке у колевци направљеној од дрвене гајбе за наранџе.

Иако је рођен у Грчкој, Филип никад није говорио матерњим језиком јер је одрастао у Паризу, користећи се француским и немачким. Себе је сматрао Данцем. Детињство му је било хаотично и обележено трагедијама.

Недуго након абдикације, њега мајка је почела да пати од менталних проблема. Дијагностикована је шизофренија, послали су је у клинику у Швајцарској, док су се Филипове четири старије сестре у међувремену удале и отишле за Немачку, а отац нестао у Монте Карлу, остављајући сина, који је са свега седам година отишао да живи код баке у Енглеску.

Старија сестра је довела Филипа 1933. у Немачку, таман у време успона Адолфа Хитлера. Кад је Филипов учитељ Курт Хан, Јевреј, побегао из Немачке и отворио школу Гордонстоун у Шкотској, он је отишао за њим.

То је био нови тип енглеске приватне школе који је охрабривао дечаке да буду чврсти и отпорни. Док су његове сестре живеле у новом немачком режиму, Филип је отишао у другом правцу, постајући више Британац. Јаз је постао још већи након смрти сестре Сесилије у паду авиона 1937. Породица се просто дезинтегрисала.

Опчинио је Елизабету

Фото: Танјуг/АП Пхото

Филип се прикључио краљевској морнарици и ускоро нашао на супротној страни остатка породице у рату који је избио 1939. Те године је Филип, на сусрету који је организовао његов амбициозни ујак Луис Маунтбатен, упознао 13-годишњу принцезу Елизабету, наследницу британског трона.

Елизабету је одмах помео високи младић, после је написала да је упознала “викиншког бога”. Почели су да се дописују, а 1946. су се верили. Следеће године су се венчали, упркос сумњама Елизабетине мајке, а Филипове сестре нису биле позване на венчање.

У ратно време такав догађај је означен као “штедљиво” венчање, али то је био само спин. Пар је добио 2.500 поклона, укључујући шал који је исткао Махатма Ганди за који је краљица Марија, невестина бака, погрешно претпоставила да је један од његових покривача и пажљиво осмишљена увреда. Живи радио пренос слушало је 200 милиона људи. Истрошена ратом, Британија је жудела за ретком приликом да ужива у националном слављу и стотине хиљада људи изашло је на улице да слави.

Елизабета постаје краљица

Од почетка 19. века, како су се гасиле моћи круне, тражила се нова сврха за британску конститутивну монархију. Рат је показао да се она може искористити као тачка јединства. Племићи би од “владара” могли да постану попут националне породице, а у ту причу савршено се уклапао млади краљевски пар.

Елизабета је била млада и лепа, а Филип као принц из бајке – згодан, храбар, блиставог осмеха. Уследило је пет лепих брачних година и двоје деце, али је 1952. дошло до потреса кад је умро краљ Џорџ, а 27-годишња Елизабета села на престо.

Док је Дајана касније говорила да је у њеном браку било троје људи – она, принц Чарлс и Камила – у браку Филипа и Елизабете било је бар 55 милиона. Како је она на крунисању 1953. посветила свој живот свом народу, изгледа да је то извршило кључни утицај на њеног супруга.

Његова каријера је била готова, судбина му је била да постане “резервни део”. Филип и његов ујак Луис хтели су да његову улогу учине релевантнијом и покушали да промене краљевско породично име од Куће Винџор у Кућу Маунтбатен. Али, кад је тадашњи премијер Винстон Черчил то сазнао, уследила је подужа битка и Филип је на крају изгубио. Тек 1957. је добио титулу принца.

Филип је покушао да заузме значајну улогу као подршка жени која представља Британију. Основао је награде Војвода од Единбурга, за програм међу младима, постао је покровитељ више од 816 добротворних друштава и доделио себи титулу Првог официра доброг брода Винџора.

Модернизација монархије

Имао је идеје о модернизовању краљевске породице, али није све ишло по плану. Документарац ББЦ-а из 1969. који је требало да прикаже Филипов живот иза завесе, и то на његову иницијативу, претворио се у катастрофу. Филм “Винџорови” је приказао краљевску породицу као обичне, иако богатије људе који воле роштиљ, сладолед и слично. Мистерија којом су били обавијени претрпела је велики ударац из сопствених редова, а од те ране се никад нису заиста опоравили.

Документарац је приказан једном и никад више. Али, последице су остале и то не само зато што је откривено да су и они нормални људи. Пуштајући камере унутра Филип је отворио прозор папарацима и од тада је штампа “таргетирала” ниже чланове Куће Винџор, како пише “Политико” као везане животиње на сафарију.

Фото. АП

А онда је дошла Дајана

Доласком ’80-их Филип је само погоршао ствари, охрабрујући свог сина Чарлса да се ожени младом Дајаном Спенсер. Чарлс и Филип су имали турбулентан однос. Док је син волео поезију и позориште, отворено изражавао своје емоције, отац је преферирао да пуца у мете и све држи у себи.

Далеко од тога да је Филип био хладан и безосећајан. Током већег дела катастрофалног Чарлсовог брака, Филип је показао нежност према Дајани и повезао њено незадовољство са понашањем свог сина. Кад је она трагично умрла у саобраћајној несрећи, Филип је био тај који је водио своје унуке у периоду после тога. А изгледа да га је његово осморо унучади и исто толико праунучарди обожавало.

Кад су Чарлсовог сина Вилијама 2016. упитали да укратко опише свог деду, он је рекао:

- Само једна реч – легенда!

А изгледа да и многи други, не само чланови краљевске породице, деле то мишљење. Кад се пренела вест о Филиповој смрти, многи Британци су били изненађени осећајем губитка. Мало ко се сећа тренутака у периоду државе без њега.

Оставио је свој печат. Можда није био капетан брода на којем се венчао, али је спровео круну кроз турбулентне воде послератних година. Више од тога, увек је био лојална и чврста подршка краљици, њена “стена” како га је звала и пријатељ у којег је имала највише поверења.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)