УВОДЕ ДИГИТАЛНИ КОВИД-19 ПАСОШ: Литванцима са овим сертификатом дозвољен одлазак у ресторане, утакмице...

Танјуг

14. 04. 2021. у 18:08

ЛИТВАНИЈА је данас објавила да уводи дигитални сертификат о имунитету на ковид-19 до почетка маја, на основу којег би неким људима упркос важећим мерама била дозвољена посета ресторанима, присуство на спортским догађајима и одржавање великих забава.

УВОДЕ ДИГИТАЛНИ КОВИД-19 ПАСОШ: Литванцима са овим сертификатом дозвољен одлазак у ресторане, утакмице...

Фото: Депоситпхотос

Ројтерс преноси да је влада потврдила да ће QР код, под називом „Лична карта слободе“ (Freedom ID) бити доступан онима који су вакцинисани, као и онима који су прележали ковид-19 или имају негативан тест на коронавирус.

„Ово ће бити велики подстицај грађанима за одлуку о вакцинацији“, рекла је премијерка Ингрида Шимоните на састанку владе који је преносила телевизија, наводи агенција.

Влада је појаснила да ће QР код издавати здравствени систем у земљи, а на крају ће он бити интегрисан у дигитални зелени сертификат КОВИД-19 који је предложила Европска унија.

Ројтерс преноси да је Шимоните у јануару зауставила сличну иницијативу, са образложењем да би то могло подстаћи људе који желе додатне слободе да се намерно заражавају.

Литванија је смањила стопу инфекција ковид-19 од почетка године, када је она била највећа у Европској унији , а после више месеци строгих ограничења кретања, балтичка држава од 2,8 милиона људи пријавила је 389 случајева на 100.000 људи у последњих 15 дана, што је 17. највиша стопа заражавања међу земљама чланицама, наводи агенција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)