ВЛАДЕ КРЕЋУ У НАПАД НА КРИПТОВАЛУТЕ? Директор крипто-берзе тврди - Касно је, дух је већ изашао из боце

Novosti online

13. 04. 2021. у 22:15

ВЛАДЕ широм света могле би да крену да сузбијају коришћење биткоина и других криптовалута, упозорио је ЦЕО компаније Кракен која послује као крипто-берза.

ВЛАДЕ КРЕЋУ У НАПАД НА КРИПТОВАЛУТЕ? Директор крипто-берзе тврди - Касно је, дух је већ изашао из боце

Фото: Депоситпхотос

Многи званичници - од америчке министарке финансија Џенет Јелен до председнице Европске централне банке Кристин Лагард - почели су да упозоравају на употребу биткоина за прање новца, финансирање тероризма и друге илегалне активности.

- Мислим да би могло да дође до сузбијања - рекао је Џеси Пауел, извршни директор Кракена у интервјуу за ЦиЕнБиСи.

Вредности криптовалута у последње време бележе вртоглав раст. Биткоин је данас, 13. априла, постигао нови рекорд - попео се на 62.000 долара.

Кракен је четврта платформа за крипто-размену на свету по обиму трговине. Компанија размишља о изласку на јавно тржиште следеће године, након што је у првом кварталу постигла рекордан обим трговине, известио је ЦиЕнБиСи прошле недеље. Они излазак на јавно тржиште планирају на сличан начин као што је то урадио Коинбејс.

Иначе, Коинбејс званично излази на јавно тржиште у среду, и могао би да буде процењен на 100 милијарди долара, што је више од великих берзанских оператера, попут Интерконтинентал ексчејнџа, који је власник Њујоршке берзе.

Крипто инвеститори поздрављају Коинбејсов деби на тржишту и сматрају да је прекретница за индустрију - након година скептицизма који је долазио са Вол Стрита и од стране регулатора.

Ипак, челник Кракена сматра да неповерење регулатора када је у питању крипто-свет неће нестати брзо. Недавно правило које је предложила америчка влада, а које се тиче спречавања прања новца, предвиђа проверу идентитета сваког ко има приватне дигиталне новчанике и оствари трансакцију од 3.000 долара или више.

- Тако нешто могло би да нанесе велику штету крипту и на неки начин 'убије' оригинални циљ - да финансијске услуге буду доступне свима - рекао је Пауел.

Криптовалуте попут биткоина често су повезиване са недозвољеним активностима због чињенице да људи који учествују у трансакцијама то раде под псеудонимима - можете да видите где се шаљу средства, али не ко их је послао или примио.

Постоје назнаке да употреба криптовалута за овакве активности опада. Недозвољене активности су прошле године чиниле само 0,34 одсто укупног обима трансакција, наведено је у анализи блокчејна компаније Чејнаналисис (Цхаиналyсис). То је пад од два одсто у односу на годину пре тога.

- Надам се да САД и међународни регулатори неће имати превише уске погледе на све ово - истакао је Пауел.

- Неке земље, нарочито Кина, крипто схватају веома озбиљно и дугорочно.

Извршни директор Кракена навео је да сматра да су Сједињене Државе више кратковиде за овај проблем од осталих држава, као и да су подложне притисцима постојећих "наслеђених" предузећа - другим речима, банака - које "могу да изгубе тиме што крипто постаје велика ствар".

- Сматрам такође да је можда већ прекасно - додаје Пауел. - Можда је дух већ изашао из боце и покушаји да се нешто забрани у овом тренутку могу да учинити још атрактивнијим. Свакако би то послало поруку да влада крипто види као супериорну алтернативу за своју валуту.

Сједињене Државе нису једина земља која разматра увођење стриктних правила када је реч о крипту. У Индији, на пример, влада разматра закон који би забранио криптовалуте и кажњавао сваког ко их поседује или њима тргује.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Nis Rados

13.04.2021. 22:23

Te kriptovalute meni liče na ono što smo imali tokom 90 tih godina, Jezda i Dafina, ali na mnogo većoj skali. Kriptovalute će rasti sve dok ljudi uplaćuju, a kad jednog dana stanu iz bilo kog razloga, sve će se srušiti ko kula od karata.