ТУРСКИ ЕКСПЕРТ О ДОНБАСУ: Открио да ли ће САД заратити против Русије због Украјине и коју позицију Анкара мора заузети

Novosti online

12. 04. 2021. у 21:54

ТУРСКА сарађује како са Русијом, тако и са Украјином у сфери трговине и одбране и мора остати неутрална у конфликту између ове две државе, рекао је турски политиколог и професор на Универзитету Башкент у Анкари Волкан Оздемир.

ТУРСКИ ЕКСПЕРТ О ДОНБАСУ: Открио да ли ће САД заратити против Русије због Украјине и коју позицију Анкара мора заузети

Фото: Принтскрин/Депоситпхотос/илустрација

- Атмосфера која је недавно ескалирала између Русије и Украјине одраз је тензија не само у руско-украјинским, већ и у руско-америчким односима. Сматрам, да је основни циљ САД да намерно стварају ове тензије и спроводе стратегију у којој Вашингтон покушава поново да придобије на своју страну чланице НАТО, као што су Немачка и Турска. Истовремено покушавају да омету спровођење пројекта „Северни ток-2“ - рекао је Оздемир.

Говорећи о сарадњи Турске са Русијом и Украјином, експерт је указао на значај Конвенције из Монтреа.

- Турска подржава сарадњу како са Русијом, тако и са Украјином у сфери трговине и одбране. Анкара има ресурсе да води конструктиван дијалог са обе земље, али је неопходно да сачува неутралност. Турску, пре свега, интересује безбедност и мир на Црном мору. Као што је познато, САД одавно имају жељу да гурну у запећак конвенцију из Монтроа о статусу мореуза, обезбеђујући тиме своје стално војно присуство у Црном мору. Очигледно је да ће трајно присуство Сједињених Америчких Држава и трећих земаља у Црном мору изазвати још веће тензије и задати ударац стабилности у црноморском региону. То је за Турску неприхватљиво - објаснио је стручњак.

- Анкара ни под каквим околностима не би требало да дозволи ревидирање одредаба Конвенције из Монтреа. Текст Конвенције садржи ограничења трајања боравка и тонаже бродова из земаља које не излазе на Црно море. У Црном мору могу да бораве највише 21 дан, а тонажа је ограничена на 45.000 тона, што у пракси значи немогућност трајног присуства бродова трећих земаља у Црном мору. Захваљујући томе, мир у Црном мору се чува 85 година - навео је турски експерт.

Према речима Оздемира, с обзиром да САД нису земља која излази на Црно море, о својој посети морају да обавесте Турску 15 дана пре испловљавања.

- Са ове тачке гледишта, Конвенција из Монтреа је изузетно важан документ који Турској пружа значајну предност и представља шаховско поље за стране државе у борби за сопствене интересе. Ако конвенција о статусу мореуза настави да делује у тренутном формату, САД не могу да задрже трајно активно присуство војних бродова у Црном мору - саопштио је он.

Турски политиколог је одговорио и на питање о позицији Турске у случају могућег сукоба Русије и Украјине.

- Не верујем да ће Немачка и Турска, због тога што су савезнице НАТО-а, морати да пруже директну подршку Украјини у случају сукоба. За разлику од земаља попут Пољске, Румуније, Грчке и Балтика, које подржавају Украјину и где су Сједињене Америчке Државе знатно повећале своје позиције. Али не заборавите да Украјина није чланица НАТО-а. САД и НАТО неће ступати у директан конфликт са Русијом, иако могу да индиректно иницирају конфликт на неутралној територији. У сваком случају у тој сложеној ситуацији Турска мора да остане неутрална, осигуравајући сигурност и мир у Црном мору - навео је Оздемир.

САД су обавестиле Турску о проласку два америчка ратна брода кроз Босфор до Црног мора, известио је раније лист „Сабах“ позивајући се на турско Министарство спољних послова. Два америчка брода упловиће у Црно море 14. и 15. априла и тамо ће остати до 4. и 5. маја. Раније је Си-Ен-Ен, позивајући се на портпарола Пентагона, известио да САД не искључују слање ратних бродова у Црно море у наредним недељама „у знак подршке Украјини“ после извештаја о премештању руске војске у близини границе са Украјина. Према томе, Вашингтон намерава да пошаље Русији „специјални сигнал“, указао је Си-Ен-Ен.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)