ХТЕО ДА "УБИЈЕ" 70 ОДСТО ИНТЕРНЕТА: ФБИ ухапсио особу која је планирала бомбашки напад на "Амазон"

Танјуг

12. 04. 2021. у 19:45

АМЕРИЧКЕ власти ухапсиле су особу која је наводно планирала бомбашки напад на информациони центар компаније Амазон, верујући да ће тиме "убити" око 70 одсто интернета.

ХТЕО ДА УБИЈЕ 70 ОДСТО ИНТЕРНЕТА: ФБИ ухапсио особу која је планирала бомбашки напад на Амазон

Foto: Printskrin

Би-Би-Си наводи да је Сет Арон Пендли (28), који је ухапшен након што је од тајног агента ФБИ примио експлозивну направу и оптужен за покушај уништавања зграде експлозивом, био под истрагом након што је америчким властима скренута пажња на његове објаве на друштвеним мрежама.

ФБИ је навео у кривичној пријави да је главни циљ Пендлија био да оштетити Амазонову мрежу интернет сервера (АWС), у 24 зграде у којима је веровао да се администрира 70 одсто интернета, укључујући услуге које користе ЦИА и ФБИ, што би, по њему, нанело штети владајућој "олигархији" у САД.

Истражитељи су утврдили да је он из Тексаса дошао у Вашингтон да би био учесник нереда на Капитолу 6. јануара и да је пријатељима рекао да је са собом тада понео пушку, али да је оставио у свом аутомобилу, да би два дана након тог догађаја један "забринути грађанин" пријавио је Пендијеве објаве на друштвеним мрежама, где се оглашавао под именом Диониса, грчког бога вина.

Према судским документима објаве Диониса које су изазвале забринутост на мрежама говориле су о његовој жељи да спроведе мали експеримент, за који је навео да би био опасан и да би проузроковао пуно топлоте, а на питање другог корисника какав би му био резултат, одговорио је да би "смрт" била крајни исход.

Би-Би-Си наводи да је ФБИ успео да открије Дионисову адресу е-поште и повеже је са његовим Фејсбук налогом и стварним идентитетом, а затим су тајни агенти ступили са њим у комуникацију и он им је детаљно објаснио своје планове за бомбашки напад на објекте АWС.

Током фебруара Пендли је са тајним агентима поделио детаљне планове, укључујући врсту експлозива који је тражио за напад на три Амазонове зграде, да би затим ступио у конатакт са добављачем експлозива, другим агентом ФБИ, који му је 8. априла наводно предао експлозив Ц4 који је тражио и када је и ухапшен.

Ако буде проглашен кривим Пендли, који се пред судом појавио у петак и од тада се налази у притовору, ризикује казну до 20 година затвора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)