РАЗМЕНА СТРУЈЕ ИЗМЕЂУ ДВЕ ЕВРОПСКЕ ЗЕМЉЕ: Немачка и Норвешка се повезале подводним каблом

Novosti online

12. 04. 2021. у 19:39

НЕМАЧКА и Норвешка убудуће ће размењивати струју кроз кабл који иде кроз Северно море.

РАЗМЕНА СТРУЈЕ ИЗМЕЂУ ДВЕ ЕВРОПСКЕ ЗЕМЉЕ: Немачка и Норвешка се повезале подводним каблом

Foto: Printskrin

Идеја је једноставна – норвешка енергија воде надокнадиће мањак немачке енергије Сунца и ветра, и обрнуто.

Моћни кабл дуг је 623 километра, од којих чак 516 километара иду по дну Северног мора. Протеже се између трафостанице у Вилстеру на северу Немачке и Тонштата у Норвешкој. После месеци тестирања, веза звана НордЛинк недавно је почела са комерцијалним радом.

Како пише Шпигл, "ово је као да су немачки соларни и ветропаркови прикључени на веома велику и веома удаљену батерију“. Немачка поготово може да профитира од струје коју генеришу велика норвешка акумулациона језера.

Далековод између две земље важи за узор у смени енергетских ера, када се са фосилних извора прелази на обновљиве изворе енергије. Наиме, није уопште ретко да у Немачкој мањка ветра тамо где су ветропаркови или сунчевих зрака тамо где су соларна постројења. То стање, без ветра и довољно сунчеве енергије, у жаргону се назива "тамна тишина“.

Убудуће ће струја са севера помоћи да се превазиђу периоди те тамне тишине. Али, важиће и обратно – када у Немачкој има вишка струје, онда она може у Норвешку како би се допунила акумулациона језера.

НордЛинк је грађен од 2015. године и коштао је око две милијарде евра. Њиме ће моћи да се транспортује 1.400 мегавата струје – то одговара капацитету тренутно највеће немачке нуклеарке Исар 2. Толико енергије је довољно да се 3,6 милиона домаћинстава целе године снабдева струјом.

Норвешка већ има сличне пројекте са Данском и Холандијом. У плану је и повезивање са Великом Британијом.

(Дојче Веле)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)