СПУТЊИК ВЕ „АТЕРИРАО“ У ИТАЛИЈУ: За почетак експеримент - примена две различите вакцине, против различитих сојева короне

М. Остојић - Дописник из Рима

12. 04. 2021. у 14:22

РУСКА вакцина Спутник В биће убризгавана у Вечном граду и није реч о неком „геополитичком“ изневеравању и није реч о форсирању одлуке да се стигне до ауторизације руске вакцине која се чека од Европске агенције за лекове (ЕМА) већ је реч о екпсерименту који означава једну апсолутну новину: микс различитих вакцина између прве и друге дозе у вакцинисању.

СПУТЊИК ВЕ „АТЕРИРАО“ У ИТАЛИЈУ: За почетак експеримент - примена две различите вакцине, против различитих сојева короне

Фото АП

Реч је о једној формули коју су увеле Француска и Немачка у другој дози за оне који су примли вакцину „АстраЗенека“ (Ваксзевриа) а имају мање од 60 година. Сходно чињеници да још не постоје научни подаци о ефекту 2 различите вакцине то ће сада бити изучавано у Риму на најугледнијем националном Институту за инфективне болести „Спаланцани“ јер је „неопходно проналазити нова оружја како би се добила битка“, каже санитарни директор Франческо Ваја.

Све се то догађа у тренутку док Италија још није у стању да крене са снажном кампањом вакцинисања, зацртани број од 500.000 вакцинисаних дневно још је далеко (за разлику од Шпаније, Француске и Немачке које су отишле изнад тог броја).

 Фото Танјуг-АП

Сутра ће на видео састанку између Москве и Рима бити потписан „Протокол о сарадњи“ којег подржавају регион Лацио и први човек за Здравство Алесио Д'Амато са московским Инсутитутом „Гамалеја“ који је реализовао вакцину Спутник Ве. Споразум предвиђа научну сарадњу и за неколико седмица три руска научника стижу у Рим, радиће заједно са италијанским колегама на Институту Спаланцани на два плана.

Први је у лабораторији и служи за проверу ефекта вакцине Спутник на три варијанте, три соја вируса „увезених“ у Италији: енглески, бразилски и јужноафрички. Други план предвиђа експериментисање на 150 добровољаца у свакој изабраној формули, а креће се са оном где су особе примиле прву дозу вакцине АстраЗенека а примењиваће се 4 различите формуле на њима, наиме једном делу биће убризгавана као друга доза, ревакцинација, вакцина Модерна, други ће примити Фајзер док ће другим двема групама бити убризгане две варијанте вакцине Спутник.

Истраживање има за циљ да се схвати да ли 4 различите апликације нуде задовољавајућу заштиту од Сарс-КоВ-2. Експериментисање ће кренути након ауторизације Италијанске агенције за лекове (АИФА), а то значи да регион Лацио жели да убрза (као што се чини да то ради и Немачка) куповину Спутника Ве, зашта је потребна ауторизација Европске агенције за лекове (ЕМА).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)