НЕМЦИ НАПРАВИЛИ ТЕЛЕФОНСКУ АПЛИКАЦИЈУ ЗА КОРОНА ВИРУС: Тестирање на ковид из очне јабучице

Ј.Ж.С.

12. 04. 2021. у 14:03

ЈЕДНА немачка компанија са седиштем у Минхену нада се да ће ускоро моћи да ради тестирање на корона вирус скенирањем очне јабучице, процесу коме је, како се наводи, потребно само три минута за идентификовање носиоца вируса, а стопа тачности износи 95 одсто.

НЕМЦИ НАПРАВИЛИ ТЕЛЕФОНСКУ  АПЛИКАЦИЈУ  ЗА КОРОНА ВИРУС:  Тестирање на ковид из очне јабучице

Фото: Депоситпхотос

Апликацију за скенирање ока развили су са колегама из САД, а у ишчекивању регулаторног одобрења, надају се да ће почети да је примењују до краја маја. У процесу се користи фотографија очне јабучице снимљене паметним телефоном, а вирус се идентификује ако постоји симптоматска упала, коју називају "ружичасто око".

Додаје се да апликација, која је већ тестирана на више од 70.000 појединаца, може да обради и до милион скенирања у секунди и да постоји могућност да се тај капацитет повећа, што би на крају могло да омогући повратак већег броја људи на масовна догађања, попут концерата или фудбалске утакмица.

- Када преузмете апликацију, фотографишете обе очне јабучице, пошаљете фотографију на процену, а затим резултат можете спремити као QР код на паметном телефону тестиране особе - кажу у компанији. Апликација је за почетак намењена фабрикама и комерцијалним корисницима. Цена ће бити 480 еура месечно, а касније ће се примењивати и шире.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)