ПЕРУАНЦИ БИРАЈУ ПРЕДСЕДНИКА: Незаинтересованима за изборе казна 25 долара ако не изађу на гласање

Танјуг

11. 04. 2021. у 17:55

ПЕРУАНЦИ данас бирају новог председника у атмосфери велике апатије после деценија малверзација, лошег управљања земљом и могуће слабе излазности због пандемије ковид-19.

ПЕРУАНЦИ БИРАЈУ ПРЕДСЕДНИКА: Незаинтересованима за изборе казна 25 долара ако не изађу на гласање

FOTO: EPA

Биралишта су отворена у 7.00 по локалном времену, а бирачима је на располагању двоструко више места за гласање него на претходним изборима јер власти покушавају да избегну ширење другог таласа корона вируса који је захватио земљу, пренео је Ројтерс.

Ниједан од 18 председничких кандидата нема више од 12 одсто гласова подршке, а најпопуларнији избор и даље је апстиненција, показала су истраживања уочи првог круга гласања.

Највише шанси да се нађу у другом кругу избора имају двојица кандидата са супротних полова политичког спектра - Хернандо де Сото, либерални економиста, и радикални левичарски професор Педро Кастиљо. Перуанцима је речено да на биралиштима носе маске и понесу своје хемијске оловке.

Иако је у Перуу гласање обавезно по закону, постоји страховање да ће многи одлучити да плате казну од 25 долара и остати код куће. Биралишта се затварају у 19.00 по локалном времену, а око 23.30 се очекују први званични резултати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)