ТАКО САМ СРЕЋАН... ВОЛИМ СВОГ КАНЦЕЛАРА: СМС афера тресе Аустрију, Себастијан Курц у центру скандала

Novosti online

10. 04. 2021. у 10:53

АУСТРИЈУ потреса СМС афера која би могла уздрмати досад прилично стабилну позицију канцелара Себастијана Курца.

ТАКО САМ СРЕЋАН... ВОЛИМ СВОГ КАНЦЕЛАРА: СМС афера тресе Аустрију, Себастијан Курц у центру скандала

Фото: Танјуг/АП

Након великог скандала "Ибица" који је довео до распада аустријске владе, председник Слободарске партије (ФПО) и вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе поднео је оставку, отворена је велика истрага која је отмицу истражила у неочекиваном правцу.

Откривено је да је Курц искористио позицију свог блиског пријатеља и моћног савезника, како би му помогао око проблема које је канцелар имао са Католичким црквом.

Али ово није једини или највећи злочин који се приписује Курцу.

Много је опасније да се са сваким новим доказом, објављеним чланком и видео записом готово савршена фасада коју аустријски канцелар годинама гради полако, али сигурно љушти.

Курц је донедавно уживао велику подршку - гласачи су му веровали када је обећао да ће се борити за промене у земљи.

Убрзо је постигао много, бар на том визуелном нивоу - променио је све, од назива забаве до боје (од црне до тиркизне).

Младе је привукао својим годинама (имао је 31 годину када је постао канцелар), личним имиџом и пажљиво осмишљеном комуникацијом на друштвеним мрежама.

Антиимигрантска реторика коју је заговарао 2015. године и даље је једна од његових најважнијих политика, а европски блок десног центра већ ју је испод гласа назвао "будућношћу конзервативне Европе".

Курц је успео да се неозлеђен извуче из скандала на Ибици 2019. године и поново формира коалицију, овог пута са зеленим.

Како је дошло до рушења имиџа?

Истрага сада указује да Курц годинама гради имиџ "доброг дечака", док је иза врата око себе створио уску мрежу лојалиста у влади, приватном сектору и медијима.

Критичари су лојалистичку мрежу назвали "Курцова кућа" (мислећи на политичку драму Кућа од карата).

Уместо "новог стила" који је обећао, Курц је показао Аустријанцима да је "све дозвољено".

- Чак и пре Ибице, нова Аустријска народна странка (ОВП) обећала нам је нови политички стил, транспарентну политику. Штавише, ушли су у коалицију са Зеленима, странком за коју смо мислили да је посвећена људским правима, транспарентности, независности медија. Још увек чекамо одговор на питање како смо дошли до овога? Да ли смо дошли до "нове нормале" где "све пролази"? У сваком случају не припадам тој групи", написала је коментаторка Рут Водак недавно за Дер Стандард.

- Курцов систем је од почетка дизајниран да преузме контролу над државним институцијама и створи државу у држави - рекао је за Политику Каи Јан Краинер, парламентарни лидер опозиционих социјалдемократа.

Краинер се осврнуо на аферу СМС која је открила како је тиркизно-плава влада 2018. и 2019. године поставила "своје људе" на важне јавне и приватне функције.

Главни човек због којег се Курц ових дана претерано зноји је Томас Шмид.

Шмид је бивши генерални секретар Министарства финансија који је "средио" своју директорску функцију у државном холдингу Обаг, показују транскрипти порука које су објавили аустријски медији.

До 2018. године Шмид је био високи званичник аустријског Министарства финансија, да би до позиције извршног директора Обага стигао уз помоћ Курцових савезника, иако никада није радио као извршни директор корпорације и није имао међународно искуство.

Након вишемесечног рада на отварању новог посла - наводно је имао прсте у писању описа посла за посао и лично је одабрао управни одбор да га запосли, била му је потребна још једна потврда.

"Волим свог канцелара"

Он је послао поруку Себастиану Курцу у којој тражи да му обећа да ће на новом радном месту имати праву моћ, а не само церемонијалну улогу.

- Добијате све што пожелите - одговорио му је Курц.

- Тако сам срећан... Волим свог канцелара - написао му је Шмид.

Само неколико недеља пре него што је Шмид добио посао директора у државном холдингу, помогао је канцелару у осетљивом питању које је укључивало Католичку цркву.

Стога неки сматрају да то није био планирани систем постављања лојалиста на важне положаје, већ награђивање савезника за лојалност.

Наиме, након што је мигрант почетком 2019. године избо локалног државног службеника у западној Аустрији, Курц је најавио оштар нови закон који омогућава властима да у превентивни притвор ставе азиланте који се сматрају "опасним".

Али католичке вође, предвођене популарним бечким надбискупом, кардиналом Кристоф Шенборн, успротивиле су се тој идеји, јавно је упоређујуц́и са тактиком коју користе репресивни режими.

- Свака диктатура на свету закључава људе због неповерења - написао је Шенборн. "Сутра то можемо бити ви или ја."

Курц је охрабрио Шмида да настави са планом и изврши притисак на цркву.

Шмид је објаснио да ће обавестити колеге из Цркве да ће "у контексту преиспитивања свих пореских привилегија широм Републике, министарство финансија врло пажљиво размотрити цркву".

Обоје су знали да је за цркву, која би имала потешкоћа у раду без преференцијалног пореског третмана, претња веома опасна.

Курц је одговорио: "Да, сјајно."

Из "доброг" у "лошег" момка

Неколико сати касније, Шмид је обавестио Курца о састанку, написавши да је проблем решен.

- Човек је поцрвенео, пребледео, а затим почео да се тресе - написао је Шмид.

- Сјајно, пуно вам хвала - одговорио је Курц.

Упркос Курцовом очигледном дивљењу, тактика је пропала. Кардинал Шенборн наставио је да критикује предложену политику азила, називајући је "нељудском".

Само неколико недеља након Шмидове посете цркви, Курцова влада пала је усред афере Ибица.

Шмид и Курц негирају да су били умешани у било шта противзаконито, али Шмид је ове недеље рекао да ће поднети оставку због афере следеће године, да неће тражити продужење након истека уговора.

Поред скандала који би могли озбиљно угрозити Курцов кредибилитет, веће је питање може ли он преживети промену слике из "доброг" у "лошег" момка аустријске политике.

(Индекс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)