ОДЛАЗАК ПРИЈАТЕЉА СВЕТЕ ГОРЕ: Жалост у Уједињеном Краљевству после смрти принца Филипа, супруга краљице Елизабете

Д. САВИЋ

10. 04. 2021. у 10:15

ЗАСТАВЕ у Уједињеном Краљевству спуштене су на пола копља, а краљица Елизабета Друга започела је осмодневну жалост за супругом, принцом Филипом, који је преминуо у дворцу у Виндзору, два месеца уочи 100. рођендана.

ОДЛАЗАК ПРИЈАТЕЉА СВЕТЕ ГОРЕ: Жалост у Уједињеном Краљевству после смрти принца Филипа, супруга краљице Елизабете

Фото Танјуг

Био је једна од најутицајнијих, али и најконтроверзнијих, фигура у краљевској породици, више од 70 година. Краљица је говорила да је увек налазила снагу и уточиште у супругу, "јединој особи која третира монарха као људско биће". Православних корена, био је пријатељ Свете Горе.

Пуно име војводе од Единбурга било је Филипос Шлесвиг-Холштајн Сондербург-Глуксбург. Рођен је у вили Мон Репос 10. јуна 1921. године на грчком острву Крф, као потомак грчке и данске краљевске породице, син јединац и пето и последње дете принца Ендруа и принцезе Алис. Крштен је у грчкој православној цркви. Његови родитељи су изгнани када је имао 18 месеци.

Добар рођак и искрен пријатељ

ПРИНЦ Александар Карађорђевић је саопштио да су он и његова породица у принцу Филипу имали доброг рођака и искреног пријатеља чија ће успомена вечно живети, наводи се у саопштењу и додаје: "Његов одлазак ће створити велику празнину у срцима свих који су га познавали." У саопштењу се подсећа да је британска краљица крштена кума принца Александра.

Често је као дете мењао место боравка по државама Европе, док се брак његових родитеља распадао. Филип се образовао у Француској, Немачкој и Великој Британији, а у 18. години, 1939, прикључио се британској морнарици.

По мајци британске и немачке крви, потомак је и Елизабетине пра-пра-прабаке краљице Викторије и заправо далеки рођак своје супруге Елизабете којом се оженио 1947. године у Вестминстерској опатији, али без присуства Филипових немачких рођака. То је било у Британији неприхватљиво после Другог светског рата. Краљевски пар добио је четворо деце, а осим њих, принц Филип је оставио за собом и осморо унучади и десеторо праунучади.

Орден

ФИЛИП је од 1972. носилац Ордена југословенске велике звезде, највећег одликовања СФРЈ.

Да би добио британско држављанство, Филип је морао да се одрекне и својих титула. Усвојио је и мајчино англизовано презиме Маунтбатен. Иако се декларисао као Данац и није знао грчки језик, а женидбом је престао да званично буде православац, Филип никада није престао да се крсти, чак и на јавним местима, као припадник ове вере. Војвода од Единбурга је са сином Чарлсом активно помагао друштву пријатеља Свете Горе. Обојица су постали почасни чланови Енглеског друштва пријатеља Свете Горе.

ОПРОШТАЈ Цвеће испред Бакингемске палате, Фото Танјуг

Кад је Елизабета постала краљица, Филип је напустио активну војну службу, где је дошао до чина команданта, и постао је британски принц 1957. Војвода од Единбурга је био уз Елизабету Другу током њене 69-годишње владавине, најдуже у британској историји. Са службених дужности се повукао у августу 2017, у 96. години.

САУЧЕШЋЕ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА

СВОЈОМ личношћу и осећајем за одговорно вршење захтевних јавних дужности током деценија, стекао је неподељену наклоност не само Британаца, већ и читавог света. Био је дубоко посвећен добробити Британије. Ненаметљиво, али чврсто, освојио је срца својих сународника, али и свих људи без обзира на нацију, расу или вероисповест, који су ценили његову озбиљност, преданост, ведар дух и искрени патриотизам укорењен у непрестаном служењу држави током читавог низа деценија бременитих великим бројем изазова, навео је у телеграму саучешћа председник Србије.

Познат као спортски ентузијаста, играо је поло до 1971, популаризовао такмичење у вожњи кочија, а волео је и једрење. Играо је кључну улогу у модернизацији монархије после Другог светског рата, али је често био критикован због држања или гафова, као када је за Тома Џонса рекао да је "проклето лош певач". Причало се и да је Филип имао бројне "авантуре" са женама из света аристократије, позоришта и филма. Али, докази се никад нису појавили у јавности.

Упркос гласинама о његовом неверству, пар је остао заједно, а 70. годишњицу брака су обележили у новембру 2017. године. Пријатељи краљевске породице кажу да је Елизабети доносио духовитост, интелигенцију, као и велику енергију монархији.

Током пандемије ковида Филип се изоловао са краљицом у Виндзору, а краљевски пар је вакцинисан против ковида у јануару ове године. Филип је оперисан почетком марта због срчаних проблема.

Период краљевске жалости ће се наставити у наредних 30 дана. Иако Филип има право на државну сахрану, он је пре смрти изразио жељу да се церемонија његовог испраћаја обави што скромније. Верује се да ће присуствовати само породица, пријатељи и шефови држава Комонвелта у капели Сент Џорџ у дворцу Виндзор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)