МИШЕЛОВ "СОФАГЕЈТ": Не стишава се бура око третмана Урсуле фон дер Лајен у Анкари

Г. ЧВОРОВИЋ-Од сталног дописника Брисел

09. 04. 2021. у 16:28

ПРЕДСЕДНИК Европског савета Шарл Мишел изјавио је јуче да се жалио због утиска који је могао да се стекне да је био неосетљив поводом "неспретности протокола" према председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен у Анкари.

МИШЕЛОВ СОФАГЕЈТ: Не стишава се бура око третмана Урсуле фон дер Лајен у Анкари

Фото АП

Дипломатски инцидент, у коме је случајно или намерно, председница ЕК Урсула фон дер Лајен у Анкари током заједничког сусрета, у друштву председника Европског савета Шарла Мишела, са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, протоколарно сведена у нижи ранг, наставља да добија на размерама.

На фотографијама из Анкаре види се како Мишел седи поред турског председника, удобно заваљени у фотељама, а Дер Лајенова на софи - са стране! Она је чак неко време стајала не знајући шта да ради, а онда села на софу, удаљена неколико метара од њих двојице.

Цео случај је и назван "Софагејт" управо по месту на коме је седела. Да ствар буде интригантнија, једна од тема разговора била је о важности права жена и о недавном повлачњу Турске из Истанбулске конвенције о заштити жена од насиља.

Јункер: Такав је третман

БИВШИ председник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је, коментаришући "Софагејт", да је и он понекада био деградиран поред председника Европског савета, али да је такав протокол. Јер, по протоколу "председник Савета је број један, а председник Комисије број два". Ипак, истиче он, Фон дер Лајенова би требало да се другачије третира и "да би било боље да она седи на истом нивоу као Мишел".

Критике пљуште на турски протокол, али и на Шарла Мишела, због тога што није реаговао. Зато је јуче морао да појасни ситуацију.

- Стриктна интерпретација протоколарних правила од стране турских служби је произвела нежељену ситуацију, различит и деградирајући третман председнице ЕК. Иако смо то приметили, одлучили смо да све не погоршавамо јавним инцидентом - истакао је Мишел.

И портпарол Фон дер Лајенове Ерик Мамер је поручио да је председница ЕК дала приоритет суштини, али да је била изненађена и затражила да се такви инциденти не понављају.

Турски протокол је у одговору на инцидент узвратио да је у припреми посете учествовао амбасадор ЕУ у Анкари.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)