ИЗВЕШТАЈ АМЕРИЧКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА: Пет сценарија за будућност планете, супарништво између САД и Кине биће продубљено

Танјуг

08. 04. 2021. у 18:42

БОЛЕСТИ, јаз измеду богатих и сиромашних, климатске промене и сукоби међу земљама представљаће већи изазов наредних деценија, а пандемија ковида је већ довела до погоршања неких од тих проблема, наводи се у америчком обавештајном извештају објављеном данас.

ИЗВЕШТАЈ АМЕРИЧКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА: Пет сценарија за будућност планете, супарништво између САД и Кине биће продубљено

Фото: ЕПА

Супарништво између Кине и коалиције западних земаља, пређводене САД, вероватно ће се интензивирати и биће подстакнуто сменама војне моћи, демографским приликама, технологијом и "учвршћивањем подела у погледу модела управљања", истиче се у извештају "Глобални трендови 2040" који је издао амерички Национални обавештајни савет (НИЦ), пренео је Глас Америке.

Регионалне силе и недржавни актери могли би да имају већи утицај, а вероватне последице тога су "нестабилнија геополитичка средина више склона конфликту" и ослабљена медународна сарадња, оцењује се у извештају.

Извештај водећих америчких обавештајних аналитичара, који се објављује сваке четири године, процењује политичке, економске, друштвене и друге трендове, који ће вероватно обликовати националну безбедност наредних 20 година.

"Наша намера је да помогнемо онима који утврђују политику и грађанима да се припреме за низ могућих будућности", написали су аутори, наводеци да не износе специфична предвиђања и да су у извештају обухватили мишљење различитих група - од америчких студената до афричких активиста за граданска права.

Изазови као што су климатске промене, болести, финансијске кризе и технолошки поремећаји "вероватно ће се појављивати чешће и интензивније у готово свим регионима и земљама" што ће довести до "распрострањеног преоптерећења држава и друштава као и шокова који би могли да буду катастрофални", упозорава се у извештају.

Додаје се да пандемија корона вируса, која је однела скоро три милиона живота, представља највећи "глобални поремећај" од Другог светског рата, са последицама које ће трајати годинама.

Ковид, како се наводи, је показао - а понекад и продубио - разлике у здравственој заштити, довео до раста националних дугова, убрзао национализам и политичке поделе, продубио неједнакост, подстакао неповерење у владе и нагласио несупех међународне сарадње.

Такође успорава, а могуће и преокреће, напредак у борби против сиромаштва, болести и родне неравноправности.

У извештају се предвиђа да це се многи проблеми, изазвани пандемијом, погоршати до 2040. године.

"Постоје одредени трендови, које смо утврдили, који се по свему судећи убрзавају или оснажују због пандемије", рекао је неименовани званицник НИЦ-а, а преноси агенција Ројтерс.

У извештају се износе пет сценарија о томе како би свет могао да изгледа 2040. године.

У најоптимистичнијем - "ренесанса демократија" - демократске владе би се показале "способнијим да подстичу научна истраживања и технолошке иновације, убрзавајући економски процват" што би им омогућило да се суоче са домаћим проблемима и да се супроставе међународним ривалима.

У најпесимистичнијем сценарију - "трагедија и мобилизација" - износи се претпоставка како би ковид и глобално загрејавање могли да опустоше глобалне залихе хране, што би довело до немира у Филаделфији у којима би погинуле "хиљаде људи".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)