САД ОБЈАВИЛЕ РАТ “СЕВЕРНОМ ТОКУ 2”: Немачки посланик – Време је да се политичко-војна клика америчких капиталиста постави на своје место

Новости онлине

08. 04. 2021. у 18:05

БЛОКИРАЈУЋИ пројекат гасовода „Северни ток 2“ Сједињене Америчке Државе објавиле су и воде рат против економских пројеката својих савезника у Европи, сматра члан одбора за међународну политику немачког Бундестага Валдемар Герт.

САД ОБЈАВИЛЕ РАТ “СЕВЕРНОМ ТОКУ 2”: Немачки посланик – Време је да се политичко-војна клика америчких капиталиста постави на своје место

Фото РИА

„Све ово још једном открива политичку стратегију Сједињених Америчких Држава под руководством новог Бајденовог тима – ‘ратног тима’ према конкурентским економским пројектима у Европи. То је у супротности и са сопственим интересима САД, као земље, и америчког бизниса“, изјавио је Герт за Спутњик.

Он је додао да се у случају именовања „човека повезаног са украјинским ‘Нафтогазом’“ Амоса Хохштајна на функцију специјалног америчког изасланика са циљем заустављања изградње гасовода „Северни ток 2“, ради директно о „уништавању конкурента уз помоћ политичких, а није искључено ни војних мера“.

„Уколико сад овоме не дамо одговарајућу процену, то може довести до озбиљних светских проблема. Време је да се све конзервативно-патриотске снаге уједине и поставе на своје место ову обесну политичко-војну клику америчких капиталиста која штити интересе искључиво концерна и мулти-глобалних удружења, а не државе и народа“, нагласио је посланик Бундестага.

Раније је оператер „Северног тока 2“, компанија „Норд стрим АГ 2“, саопштила о сумњивој активности ратних бродова, авиона и хеликоптера страних држава на подручју изградње гасовода у Балтичком мору.

Раније је лист „Политико“ саопштио да Бела кућа разматра именовање специјалног америчког изасланика који би водио преговоре о окончању изградње гасовода „Северни ток 2“. Улога специјалног изасланика понуђена је блиском саветнику америчког председника Џоа Бајдена и бившем специјалном изасланику Стејт департмента за међународна енергетска питања Амосу Хохштајну, али он још увек није прихватио понуду.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Против изградње гасовода активно се боре Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ. САД су увеле санкције гасоводу у децембру 2019. године, услед чега је швајцарска компанија „Олсиз“ била приморана да заустави радове на полагању цеви.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Miki Zg

08.04.2021. 18:24

Ne samo da ovaj Bajdenov ratni tim kako kaže član odbora Bundestaga V.Gert vodi ekonomski rat protiv svojih EU saveznika već će gurnuti Ukrajinu u rat do istrebljenja protiv svojih Rep ( Lugansk ,Donjeck ) i protiv braće Rusa .Guraju Ukrajinu u nestajanje kao države zarad svojih sebičnih interesa !