КРАЈ ПОБУНЕ У ЈОРДАНУ: Краљ Абдулах - осећам шок, бес и бол

Танјуг

07. 04. 2021. у 21:22

ЈОРДАНСКИ краљ Абдулах Други обратио се поводом јавног сукоба са својим полубратом, принцом Хамзом, приказујући случај као покушај побуне која је угушена, а која је код њега, како каже, изазвала шок, бес и бол.

КРАЈ ПОБУНЕ У ЈОРДАНУ: Краљ Абдулах - осећам шок, бес и бол

Foto: Printskrin

АП наводи да је данашња изјава коју је пренела државна телевизија практично прво обрачање јорданског краља о овом до сада незабележеном раздору у краљевској породици који је избио током викенда.

- Данас разговарам с вама као са мојом породицом и саплеменицима да вас уверим да је са побуном завршено. Изазови последњих дана можда нису били најтежи или најопаснији за стабилност наше нације, али су били најболнији, јер су они који су били учесници побуне били из нашег дома и око њега. Не могу да пронађем речи да бих описао шок, бол и бес који сам осећао као брат и глава породице Хашемита и као вођа овог драгог народа - поручио је краљ Абдулах, наводи агенција.

Раскол у јорданској владајућој краљевској породици букнуо је у суботу 3. априла и државни медији известили су да је око 20 високих званичника приведено у склопу безбедносних истрага, док је млађи полубрат владајућег монарха принц Хамза тврдио да је практично стављен у кућни притвор.

АП преноси да је он изјавио да га је посетио начелник генералштаба и да му је речено да не напушта кућу и комуницира с другима, јер је наводно на састанцима на којима је принц раније присуствовао било критика на рачун владе или краља Абдулаха.

У недељу је влада саопштила да су Хамза и други умешани у злонамерну заверу против безбедности краљевине уз инострану подршку, али следећег дана је саопштено да је краљевска породица решила спор, наводи агенција.

Не зна се где се налази принц Хамза, који је у средишту спора, а нема ни назнака да су власти пустиле око 20 других притвореника, укључујући чланове једног од моћних племена на које се монархија историјски ослања.

Несвакидашњи догађај изазива забринутост у погледу стабилности Јордана, који се дуго сматра важним западним партнером који се граничи с Израелом, Ираком и Сиријом, наводи агенција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)