ПОЧИЊЕ РАТ ЗА ВОДУ? Преговори о брани на Нилу праћени оштром реториком

Танјуг

07. 04. 2021. у 21:26

ЕГИПАТСКИ председник Абдел Фатах ел Сиси упозорио је Етиопију да неће толерисати потезе Етиопије који би смањили удео Египта у коришћењу воде из реке Нил.

ПОЧИЊЕ РАТ ЗА ВОДУ? Преговори о брани на Нилу праћени оштром реториком

Foto: Printskrin

Упозорење, друго за нешто више од недељу дана, уследило је након што током последње рунде разговора измеду Египта, Етиопије и Судана око поделе воде није дошло до напретка, преноси АП.

Ел Сиси је рекао да су "све могућности отворене" уколико се "дирне удео Египта" и позвао Адис Абебу да сарађује са Каиром и Картумом како би се избегао сукоб.

Прошле недеље ел Сиси је упозорио на регионалну "незамисливу нестабилност" до које би могло да дође без правно обавезујућег споразума о експлоатацији бране, заснованог на међународном закону и нормама које регулишу прекограничне реке.

Судански министар за наводњавање Јасер Абас сложио се са тим рекавши да би Судан и Египат спор могли да изнесу пред Савет безбедности Уједињених нација, и позвао међународну заједницу да помогне "пре него што буде прекасно".

Из Етиопије нису коментарисали упозорење.

Три државе налазе се у ћорсокаку у дугогодишњем спору око гигантске бране коју Адис Абеба гради на главној притоци реке Нил.

Египат и Судан тврде да им план Етиопије да дода 13,5 милијарди кубних метара воде 2021. године у резервоар бране на Плавом Нилу представља претњу.

Египат, који више од 90 одсто својих залиха воде базира на реци Нил, плаши се разорног утицаја уколико брана ради без узимања у обзир његових потреба.

Етиопија наводи да је брана од суштинске важности јер великој већини становништва недостаје електрична енергија.

Плави Нил се састаје са Белим Нилом у Картуму, одакле Нил вијуга на север кроз Египат и улива се у Средоземно море.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)