ОГЛАСИЛА СЕ ЕК ЗБОГ ИНЦИДЕНТА У АНКАРИ: Урсула фон дер Лајен је била видно изненађена (ВИДЕО)

Танјуг

07. 04. 2021. у 13:15

ЕВРОПСКА комисија саопштила је данас да је председница Урсула фон дер Лајен била "видно изненађена" распоредом седења током јучерашњих разговора са председником Турске, Реџепом Тајипом Ердоганом у Анакри, али да јој је приоритет била суштина разговора о односима ЕУ и Турске, а не протокол.

ОГЛАСИЛА СЕ ЕК ЗБОГ ИНЦИДЕНТА У АНКАРИ: Урсула фон дер Лајен је била видно изненађена (ВИДЕО)

Фото: ЕПА

На јучерашњем снинмку из Анкаре види се да је протокол обезбедио два централна места за председнике Евбропског савета, Шарла Мишела и турског предедника Ердгана, док је председница ЕК, Урсула фон дер Лајен, видно збуњена, смештена на софу са стране.

- Тешко је оценити зашто јој је било понуђено то место за седење, али то је питање за турске власти које су одговорне за организацију састанка - рекао је портпарол Комсиије, Ерик Мамер.

У Европској комисији напомињу да је протокол за председнике Европског савета и Европске комсије исти и да је "нормално" да се исто третирају приликом посте страној земљи.

- Председница је ипак одлучила да учествује у разговорима и да приоритет суштини у односу на прокол. Истовремено, тражила је од свог тима да осигура да се такав пропуст не деси у будућности - каже Мамер.

Група Европске народне партије, која представља најјачу и најстарију политичку групацију у Европском парламенту, укључујући и представнике немачке ЦДУ из које долази и сама фон дер Лајен, поручује да би "некога требало да буде срамота" што председница ЕК није добила "одговарајуће место у Ердогановој палати".

- Жене заслужују исто признање као и њихове мушке колеге - поручили су посланици Европске народне партије.

Мишел и Лајен су након јучерашњих разговора у Анкари поручили да је ЕУ у односиима са Турском "спремна да понуди позитивну агенду, за економску сарадњу, миграције, људске односе и мобилност", и да се надају да ће да ће Турска искористити ову прилику.

Фон дер Лајен је нагласила да ће ЕУ наставити да помаже Анкари у пружању склоништа избеглицама улагањем у програме за избеглице, али и изразлиа забринутост због повлачења Турске из Истанбулске конвенције о спречавању насиља над женама и децом.


(Крај) маx/лол

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Otila

07.04.2021. 13:51

Spolja izgleda kao razlika tradicija i kultura. Gošća nudi domaćinu po arsinima EK ono sto njoj od domaćina treba te shodno tome i domaćin nudi gošći mesto po svojim pravilima. Kada nema kod gosce svesti o potrebi ravnopravnosti dveju drzava, odnosno gosce prema domaćinu, tesko je od domaćina dobiti ravnopravnost koju gosca očekuje a tiče se, s razlogom, i ravnopravnosti polova. Kao da domaćin gošći poručuje da se ravnopravno mesto za njegovim stolom treba zasluziti kao sto se i od njega očekuje da ga zasluzi za stolom EU. Ko je tu kome potrebniji taj ce i da se koriguje, samo sto taj Aikido predugo traje pa izgleda kao da svako moze sam.