НОВО АМЕРИЧКО ИСТРАЖИВАЕ ПОКАЗАЛО: Корона вирус повећава ризик од смрти

Ј.Ж.С.

06. 04. 2021. у 11:13

ВИРУС корона повећава ризике од смрти у болници код особа хоспитализованих због можданог удара, показало је ново америчко истраживање.

НОВО АМЕРИЧКО ИСТРАЖИВАЕ ПОКАЗАЛО: Корона вирус повећава ризик од смрти

Фото: В. М.

Пацијенти оболели од ковида-19 имају веће изгледе за тежи мождани удар, као и за нови током хоспитализације. Научници су проучавали готово 42.000 пацијената који су стигли у 458 болница са можданим ударом, изазваним зачепљењем артерија које доводе крв у мозак.

Око три посто тих пацијената било је позитивно на ковид-19. Они су просечно у болницу стизали подједнако брзо као и пацијенти који нису оболели од ковида-19. Након тога ствари би се успориле за заражене корона вирусом.

- Вероватно због потребе за коришћењем личне заштитне опреме и других превентивних мера које спроводе запослени у болницама требало је више времена да оболели од ковида-19 добију терапију за разбијање угрушака ' каже коаутор студије др. Грег Фонаров са Универзитета Калифорнија у Лос Анђелесу.

Студијом се није могло доказати да су одлагања у терапији изазвале лошији исход за оболеле од ковида-19. Та открића сугеришу да постоји потреба додатног оснаживања протокола за особе погођене можданим ударом како би се осигурала правовремена дијагноза и брзо лечење особа можданим ударом уз истовремену заштиту здравственог особља од излагања корона вирусу.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)