БОЈКУ И ЧЕТВРТИ МАНДАТ? Прелиминарни резултати општих избора у Бугарској највероватније не најављују промену власти

И. СТАНОЈЕВИЋ

05. 04. 2021. у 23:03

ДОСАДАШЊЕМ премијеру Бугарске, Бојку Борисову (61) смеши се и четврти мандат. Коначни биланс очекује се у четвртак, а прелиминарни резултати општих избора одржаних минулог викенда, показују да је његова умерено десничарска странка Грађани за европски развој Бугарске (ГЕРБ), освојила четвртину места у парламенту.

БОЈКУ И ЧЕТВРТИ МАНДАТ? Прелиминарни резултати општих избора у Бугарској највероватније не најављују промену власти

Фото Архива

Гласање, које је имало карактеристику референдума, потврдило је поверење Борисову, чија владавина траје више од деценије, додуше, уз излазност од око половине бирачког тела, услед страха од вируса корона.

Били су ово 11. избори од увођења демократских промена у Бугарској, 1989. године, а бирало се 240 посланика. Борисов остаје, али ће у парламенту бити окружен са најмање шест непријатељских странака, а са некима, мораће у коалицију. Аналитичари предвиђају да ће ГЕРБ остати највећа странка у парламенту, али са само око 25,6 одсто гласова, у поређењу са 33,5 одсто, колико је имала на претходним изборима. Очекује се да седам партија пређе цензус од четири процента.

ПАРТНЕРСКИ ВМРО ИСПОД ЦЕНЗУСА

ОПОЗИЦИОНА групација "Демократске Бугарске" и умерених левичара из странке "На ноге, напоље мафија" која је лане организовала масовне антикорупцијске протесте, освојила је око десет одсто гласова. Странка Турака у Бугарској (МРФ) добила је девет одсто, док је националистичка ВМРО, досадашњи коалициони партнер ГЕРБ, са 3,6 одсто гласова, за сада испод цензуса.

ГЕРБ је јуче имао око пет одсто предности у односу на водећу опозициону Социјалистичку партију, али, пошто је далеко од већине у скупштини и самосталног кабинета, Борисов је предложио странкама које буду ушле у парламент да "закопају ратне секире" и формирају експертску владу.

Бојко Борисов, Фото ЕПА

- Нудим вам мир. Предлажем да убацимо стручњаке, запослимо људе, преузмемо одговорност и учинимо све да Бугарска, до децембра, изађе из пандемије и крене напред - поручио је Борисов.

- Радујте се дан, два, а затим размислите шта је стабилно, а шта не. Да видимо да ли можемо да се ујединимо у име државе. До сада сте говорили да људи не желе нас, него вас, али ви имате пет, четири или девет одсто гласова, док ми имамо 25 одсто.

После деценије доминације, Борисов има мало природних коалиционих партнера, а све додатно компликује антиестаблишмент партија "Постоји такав народ", популарног ТВ водитеља и певача Слава Трифонова (54). Излазна анкета "Галуп интенешенела" ставила га је чак на друго место, испред социјалиста. Трифонов, чији су концерти патриотских песама привукли масу људи, искључио је, међутим, коалицију са ГЕРБ-ом и социјалистима.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)