ГЕЈТС ВОЈСЦИ "ОТВАРА ОЧИ": "Мајкрософту" 22 милијарде долара да створи нову сајбер-војску

Ивана Станојевић

04. 04. 2021. у 13:33

АМЕРИЧКИ војници добиће најсавременију опрему "Мајкрософта", која ће им омогућити не само да боље виде ноћу, да буду прецизнији у гађању, него и да брже доносе одлуке, адекватне ситуацији у којој се налазе.

ГЕЈТС ВОЈСЦИ ОТВАРА ОЧИ: Мајкрософту 22 милијарде долара да створи нову сајбер-војску

Фото: Printskrin

Та сајбер технолошка предност, коштаће њихову државу, током наредне деценије, безмало 22 милијарде долара!

Амерички технолошки гигант, "Мајкрософт", опскрбиће, на захтев Пентагона, војску САД најсавременијом технологијом која подразумева ношење специјалних "наочара", чији је задатак да "појачају реалност". У свом блогу Алекс Кипман, један од експерата "Мајкрософта", истиче да су "хедсетови"(виртуелне наочаре), дизајнирани да "интензивирају сагледавање ситуације, омогуће размену информација између војника и олакшају доношење одлука у зависности од читавог низа могућих сценарија на терену". То је, наиме, остварљиво захваљујући читавом низу најпрецизнијих мерења на основу којих корисник ништа не оцењује "одока". Уместо тога, пред очима има најсавршенији компјутер.

ЗАБРАНИЛИ МУ ГЕОИНЖЕЊЕРИНГ

ГЕЈТСОВО настојање да пригуши прахом креде сунце да би се зауставило глобално загревање заустављено је одлуком Шведске свемирске агенције. Швеђани су објавила је да експеримент са стратосферским контролисаним поремећајима (SCoPEk), који је сем Гејтса обезбедио финансирање и са Харварда, неће бити наставаљено како је планирано у јуну.

Фото: АП

- SSC је овог пролећа имао дијалоге и са водећим стручњацима за геоинжењеринг и са осталим заинтересованим странама и будући да је "научна заједница подељена у погледу геоинжењеринга за испуштање калцијум-карбоната у атмосферу са балона на високој надморској висини, експеримент се неће наставити - каже се у саопштењу.

За нешто мало мање од 19 милијарди евра, "Мајкрософт" је пласирао технологију базирану на својој "Хололенс" серији коју подржава компјутерски сервис "Азур клауд". Сетови такозване проширене реалности које ће добити војници израђиваће се искључиво у САД.

Интегративни систем ће, према купопродајном уговору, обезбедити "следећу генерацију ноћне видљивости и способности да се кључне одлуке доносе досад невиђеном брзином, и што је најважније да буду исправне", а то ће америчке војнике ставити у надређени положај у односу на противнике. Ово се, поред осталог, наводи у саопштењу америчког министарства одбране.

Хедсетови на предњој унутрашњој страни имају дисплеј који информације емитује у видном пољу корисника. Дисплеј, такође, пружа подршку власнику "наочара" да прецизно нациља мету, као и да, без сопственог прорачуна, доноси тактичке одлуке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)