СТИГЛО ИМ САМО 25 ВАКЦИНА! Богати приграбили све, па поручују донираћемо када...

Новости онлине

03. 04. 2021. у 11:11

СВЕТСКА здравствена организација саопштила је у јануару да је у 49 богатијих земаља отишло више од 39 милиона вакцина, док је једна сиромашнија нација имала само 25 доза.

СТИГЛО ИМ САМО 25 ВАКЦИНА! Богати приграбили све, па поручују донираћемо када...

Фото АП

- Фармацеутске компаније које производе вакцину против ковида-19 требало би да направе довољно за све на свету или да добровољно предају своју технологију земљама у развоју - наводи нова шефица Светске трговинске организације (WТО), др Нгози Оконџо-Ивеала.

Каже да "није прихватљиво оставити сиромашније земље на крају реда за вакцине". Указала је и на договор компаније "АстраЗенека" о преношењу свог знања (know-how) масовном произвођачу вакцина у Индији. Сматра да би такво добровољно лиценцирање могло спасити много више људи.

- У земљама у развоју постоје неки капацитети који се сада не користе. Хајде да имамо исти такав договор као "АстраЗенека" са Серум Институтом у Индији - рекла је за ББЦ и позвала и остале произвођаче да следе тај пример, између осталих - Новавакс и Џонсон и Џонсон.

Др Оконжо-Ивеала је почетком марта постала генерални директор Светске трговинске организације, а признаје да су њени чланови подељени када је реч о "попуштању правила" о интелектуалној својини, тако да више произвођача лекова може да прави проблем у вези с овом идејом.

Питање су погурале Индија, Јужна Африка и десетине сиромашнијих земаља које желе слободну производњу вакцине. Богатије земље се одупиру таквом потезу, иако је Бајденова администрација наговестила да разматра сличне планове.

- Врста неједнакости коју видимо у приступу вакцинама заиста није прихватљива, не можете имати ситуацију у којој је, знате, 10 земаља применило 70 одсто доза вакцине у свету, а постоје земље да немају једну дозу - додала је нова шефица Светске трговинске организације.

Многе државе у развијеном свету, које су почеле процесе вакцинације пре неколико месеци, суочиле су се са критикама због куповине или наручивања више вакцина него што им је потребно. Светска здравствена организација саопштила је у јануару да је у 49 богатијих земаља отишло више од 39 милиона вакцина, док је једна сиромашнија нација имала само 25 доза.

Гвинеја је добила само толико вакцина Спутњика В којима може бити вакцинисано 25 људи, укључујући и председника.

Али, многе богатије земље су наручивале дозе код фармацеутских компанија пре него што су знале да ли ће вакцина у развоју бити ефикасна. Они су штитили своје опкладе - реализујући вишеструке поруџбине, у нади да ће бар нека од њих бити успешна.

Велика Британија, која је наручила 400 милиона доза вакцина и остаће јој још много, рекла је да ће већину свог вишка вакцина донирати сиромашнијим земљама.

(srbijadanas.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)