АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ХВАЛЕ РУСИЈУ: Одлука руских власти да не уведу поново карантин подстакла опоравак привреде

Новости онлине

03. 04. 2021. у 08:26

РУСКА економија претрпела је знатно мање штете током пандемије корона вируса због далеко слабијих мера ограничења него у другим државама, а сада се опоравља од рецесије захваљујући одлуци власти да не уводи поново општи карантин, оценила је америчка агенција „Блумберг“.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ХВАЛЕ РУСИЈУ: Одлука руских власти да не уведу поново карантин подстакла опоравак привреде

Фото: ЕПА

Агенција указује да су се ипак појавили проблеми са инфлацијом коју је изазвао раст цена хране у свету и слабљење рубље.

То је подстакло Централну банку Русије да прошлог месеца први пут од 2018. године подигне каматну стопу с тенденцијом даљег раста.

„После неуобичајено благог пада 2020. године, опоравак привреде добија на темпу, што подстиче и успоравање пандемије, напредак у процесу вакцинације и високе цене нафте. При свему томе вирус и даље представља опасност. До повратка у нормално стање је још далеко, али БДП се може вратити на ниво пре кризе у четвртом кварталу“, оценио је експерт Скот Џонсон.

Светска банка процењује да ће опоравак руске привреде постати стабилан захваљујући кампањи вакцинације и да би раст БДП у овој години могао да износи 2,6, односно три одсто наредне године, а да се степен сиромаштва може вратити на ниво пре кризе.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)