РАСУЛО СИРИЈСКИХ ПОБУЊЕНИКА: Турци почели да губе стрпљење са савезничким паравојним формацијама

Novosti online

02. 04. 2021. у 20:48

НЕКОЛИКО проблема и даље мучи Сиријску националну војску (СНА), главног турског савезника у Сирији.

РАСУЛО СИРИЈСКИХ ПОБУЊЕНИКА: Турци почели да губе стрпљење са савезничким паравојним формацијама

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

СНА су 2017. године формиране од бројних протурских фракција. Данас коалиција влада областима које су окупирали Турци на северу и североистоку Сирије.

Коалиција је присутна и у северозападном Идлибу.

Дивизија Сулејман шах, једна од највећих фракција СНА, је 1. априла најавила повлачење из 1. бригаде коалиције. Група није дала никакво објашњење.

Дивизију Сулејман Шах, основану неколико месеци након рата у Сирији 2011. године, предводи "Абу Амша", чије је право име Мухамед Џасим.

Група, која је учествовала у свим великим операцијама под управом Турске у Сирији, позната је по својим криминалним активностима.

Саопштење Абу Амше посрамила је вишу команду СНА која је брзо реаговала и дала саопштење у коме  тврди да се дивизија Сулејман Шах придружила 2. корпусу. Група то тек треба да потврди.

Овај проблем је само један од многобројних који муче СНА. Раније ове недеље, Сиријска опсерваторија за људска права са седиштем у Лондону открила је да су турске обавештајне службе, главни подржаваоци СНА, престале да испалћују милитанте.

На десетине милитаната СНА изашло је на улицу ал-Бабу, граду окупираном од стране турских снага, 1. априла тражећи своју исплату. Ово питање тек треба да буде решено.

Недавни догађаји истичу сав неуспех пројекта СНА, који је требало наводно да уједини све антивладине снаге у Сирији.

Данас је коалиција пуко средство које служи интересу Турске у Сирији. Њене фракције постале су познате по својим криминалним активностима.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)