РУСИЈА И БЕЛОРУСИЈА ТРПЕ НЕВЕРОВАТНЕ ПРИТИСКЕ: Огласио се Лукашенко поводом Дана Савезне државе

Новости онлине

02. 04. 2021. у 10:23

РУСИЈА и Белорусија трпе невероватан притисак споља, оценио је председник Белорусије Александар Лукашенко.

РУСИЈА И БЕЛОРУСИЈА ТРПЕ НЕВЕРОВАТНЕ ПРИТИСКЕ: Огласио се Лукашенко поводом Дана Савезне државе

Фото: Кремлин.ру

- Пандемија вируса корона је до крајњих граница заоштрила негативне геополитичке трендове и данас се Русија и Белорусија суочавају са притиском споља који је без преседана - рекао је Лукашенко.

Москва и Минск данас обележавају Дан Савезне државе Русије и Белорусије, а Лукашенко додаје да у оваквим околностима консолидација у оквиру заједнице омогућава државама да ефикасно реагују на читав спектар савремених изазова и претњи.

Осим тога Савезна држава је и гарант безбедности и стратешке стабилности у региону, додао је он.

- Јасно је да су за сарадњу од узајамне користи суштински заинтересовани и Руси и Белоруси - рекао је белоруски председник.

Поводом празника се огласио и руски председник Владимир Путин који је у телеграму-честитки белоруском колеги изразио уверење да ће Москва и Минск наставити продуктивну сарадњу на развоју комплекса конструктивних савезничких односа.

Такође, Савезна држава, додао је Путин, обезбеђује висок ниво заједничког деловања у сфери спољне политике, одбране и безбедности.

Подсетимо, 2. априла 1996. године потписан је Споразум „О формирању Заједнице Русије и Белорусије“ што је био темељ за почетак интеграције, а 8. децембра 1999. године потписан је и Споразум о формирању савезне државе.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)