ЗА ПРАВИ РАТ, АЛИ КАО У ИГРИЦАМА: Пентагон плаћа Билу Гејтсу 21 милијарду долара за опрему (ВИДЕО)

Новости онлине

01. 04. 2021. у 19:12

ПЕНТАГОН ће платити „Мајкрософту“, чији је оснивач Бил Гејтс, милијарде долара како би им направио опрему за тзв. проширену стварност коју ће носити војници.

ЗА ПРАВИ РАТ, АЛИ КАО У ИГРИЦАМА: Пентагон плаћа Билу Гејтсу 21 милијарду долара за опрему (ВИДЕО)

Фото: ЕПА

Уређаје ће направити „Мајкрософтова“ ћерка фирма „Азур“ која је била под хакерским нападом прошле године.

Уговор је обелодањен у среду и на основу њега „Мајкрософт“ може да заради 21,88 милијарди долара за 10 година.

Америчка војска је 2018. године платила „Мајкрософту“ 480 милиона долара да изради прототип уређаја који је заснован на њиховој Хололенс технологији. Сада ће „Мајкрософт“ израдити 120.000 уређаја под називом Интегрисани визуелни проширени систем (Integrated Visual Augmented System, IVAS), преноси РТ.

ИВАС може да пројектује холограмске мапе у стилу видео-игара на борбене „наочаре“ које носе војници, као и термално и ноћно осматрање, те ће моћи да војницима преноси информације о могућим метама.

Такође, моћи ће да приказује куда нишани оружје и да прати виталне параметре војника, као што су откуцаји срца.

Међутим, пројекат није без проблема. Како је објавио Си-Ен-Би-Си, који је тестирао уређај 2019, он „доста багује“, те мора често да се рестартује.

Неколико месеци касније, војска је и даље пријављивала грешке уређаја, међу којима су и погрешке ГПС система и приказивања слика, као и „лоше понашање у условима слабе видљивости“ и „слабе перформансе термовизије“.

Док „Мајкрософту“ остаје цела деценија и више од 20 милијарди долара да исправи те грешке, помаљају се и друге ствари које бацају сенку на овај уређај.

Он је повезан са „Мајкрософт Азуром“, компанијом за компјутерске клауд услуге, која је била на мети хакерског напада у децембру прошле године, због чега су пале линије за позивање броја за хитне случајеве 911 у многим државама САД.

Чак и пре тог хакерског напада, стручњаци су упозоравали на мане „Азура“, а неки су их описивали као „безбедносну ноћну мору“.

Упркос томе, америчка војска верује „Мајкрософту“ и „Азуру“, који су добили уговор вредан 10 милијарди за клауд услуге прошле године у октобру, када је Гејтсова компанија на тендеру победила „Амазон“ и Гугл.

„Амазон“ је поднео тужбу, тврдећи да је бивши председник Доналд Трамп, који је био и критичар шефа „Амазона“ Џефа Безоса, интервенисао у корист „Мајкрософта“.

Фото: Танјуг/АП

Бил Гејтс

Пре три године, председника „Мајкрософта“ Бред Смит обећао је да ће компанија „обезбедити америчкој војсци приступ најбољој технологији, свакој технологију коју креирамо“. Међутим, са тим се нису сложили сви запослени у „Мајкрософту“.

Док је Смит оцењивао америчку војску као „етичну и часну“, више од 90 запослених потписало је почетком 2019. године протестно писмо поводом развоја ИВАС уређаја.

„Примена Хололенс технологије на ИВАС систем дизајнирана је да помаже у убијању. Биће коришћена на бојном пољу и то тако што рат претвара у симулирану видео-игру, удаљавајући војнике од мрачне стране рата и реалности крвопролића“, написали су запослени, додајући да нису почели да раде за „Мајкрософт“ „како би развијали оружје“ и тражећи већу контролу над оним за шта се њихов рад користи.

Иако није познато да ли је „Мајкрософт“ убедио или игнорисао своје запослене, слични протести били су успешнији у другим великим ИТ компанијама.

Тако је Гугл одустао од посла са Пентагоном 2019, када су се запослени побунили против коришћења њиховог софтвера за нападе дроновима.

И запослени у „Еплу“ и „Амазону“ такође су притискали своје надређене да не помажу америчкој војсци.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРБИ СУ ЗА БАЛКАН РАТОВАЛИ! Безочне лажи Славоја Жижека - добро знамо шта је Балкан!