У ЈУНУ ЖИВОТ БЕЗ МАСКИ: Соња Медић из Лондона о повратку Британаца у нормалу због успешног спровођења вакцинације (ВИДЕО)

Д. САВИЋ

31. 03. 2021. у 10:00

БРИТАНЦИМА се после дугих месеци строгог затварања због епидемије вируса корона, уочи ускршњих празника, вратио оптимизам.

У ЈУНУ ЖИВОТ БЕЗ МАСКИ: Соња Медић из Лондона о повратку Британаца у нормалу због успешног спровођења вакцинације (ВИДЕО)

Фото АП

Пошто је програм интензивне вакцинације против вируса корона на Острву, заједно са израелским најуспешнији у Европи и свету, дао резултате, први пут од новембра ублажене су строге мере закључавања. Пошто је тестовима установљено да половина људи у Великој Британији има антитела против ковида 19, дозвољено је окупљање напољу до шест људи. Отворени су и спортски терени, истина - уз ограничења.

- Атмосфера је двоструко лепа, јер нас је уз "откључавање" пријатно изненадило и топло време, па се људи друже у Лондону у баштама, парковима, шеталишту уз Темзу. Сви смо испуњени ентузијазмом, јер се враћамо у нормалу. Деци је дозвољено да се врате на спортске терене. Мој син је пресрећан јер поново може да тренира фудбал - каже, за "Новости", Соња Медић, која као продуцент ради у Лондону.

Соња Медић, Фото Архива

На снази и даље, додаје, остају мере физичког дистанцирања и ношења маски, јер ово је тек први од четири корака које је британски премијер Борис Џонсон најавио до потпуног отварања земље. Попуштање мера се односи на отворене просторе, док сви затворени, укључујући и продавнице, са изузетком прехрамбених, остају "под кључем".

- Од 12. априла биће за госте отворене само баште ресторана, где ће моћи да седи до шест људи из највише два домаћинства. Тада ће почети да раде и теретане, базени. Од 17. маја моћи ћемо код фризера, као и у унутрашњост ресторана - каже саговорница.

Од тада ће се организовати и венчања са 30 људи, ићи на концерте, позоришта са 50 одсто капацитета, највише до 1.000 људи. Спортске догађаје ће моћи да прати 4.000 људи, односно такође половина капацитета. На велике стадионе ће моћи 10.000 навијача, или највише четвртина укупног капацитета, под условом да сви - седе.

- Тек 21. јуна Британија планира потпуно отварање и скидање маски - каже она.

Остварење плана, додаје, зависи од ефикасности вакцинације, броја заражених и оптерећења болница, нових сојева вируса. Број смртних случајева у Великој Британији је тренутно најмањи још од октобра. Британски премијер Борис Џонсон позвао је, ипак, сународнике на опрез:

- Морамо бити опрезни јер број случајева расте широм Европе, а нове варијанте прете нашој акцији вакцинације - упозорио је Џонсон.

Фото АП

У међувремену, Британија остаје и даље "закључана" за путовања. Саговорница каже да свима који крену на пут без оправданог разлога, медицинског или пословног, прети казна од 5.000 фунти. А сама је искусила да још више може да кошта повратак у Британију, јер да би се ушло потребно је имати негативан тест на вирус корона, а после уласка у земљу обавити још два тестирања, другог и осмог дана, који се плаћају 210 фунти по особи, уз обавезни десетодневни карантин.

- С обзиром на то да сам путовала са двоје деце, повратак у Британију ме је коштао око 1.000 евра. У децембру сам морала да идем у Србију, због болести у породици. Тако сам искусила борбу с епидемијом и у Србији и у Британији. У Србији ми је пријао одмор од закључавања у Британији које траје од новембра, и нимало није био лако - закључује Соња Медић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)