"КАВКАЗ 2020" НАТО поднео извештај о способности руске армије

Novosti online

30. 03. 2021. у 20:48

НАТО сматра да су руске стратешке војне вежбе „Кавказ 2020“ одржане како би показале да пандемија није спречила руску војску да реализује све планиране борбене задатке, наводи се у извештају Центра за стратешке комуникације НАТО у Риги, посвећеном овим маневрима.

КАВКАЗ 2020 НАТО поднео извештај о способности руске армије

Фото: ЕПА

- Централни део медијске покривености маневара била је пажљиво осмишљена тема војске у контексту пандемије ковид 19. Први циљ – представити реформисану руску војску као важног учесника у успеху државе у борби против пандемије. Друга – показати да је санитарна ситуација у земљи под контролом и да војне вежбе могу успешно изводити за разлику од маневара НАТО-а „Дифендер-2020“. Коначни задатак – показати да никаква пандемија не може поткопати способност руске војске да се бори - наводи се у извештају.

Аутори извлаче заједнички закључак да су прошлогодишње војне вежбе постале „завршни испит“ за читаву руску војну реформу која се изводила од 2008 до 2020. године.  

- Русија је показала нови приступ извођењу војних вежби са циљем демонстрације свог значајног потенцијала пројекције моћи, савремене војне могућности, евроазијску тежњу и будуће геополитичке амбиције у свом блиском окружењу. Сви ови сигнали су истовремено били упућени Западу, руским партнерима и целом европском информативном простору - наводи се у документу.

Аутору извештаја сматрају да су ове војне вежбе постале средство демонстрације Русије као војне силе.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)