БАЈДЕН ЈЕ НА ОВО ПИТАЊЕ ТРЕБАЛО ДА ЋУТИ: Брутална анализа америчких медија - зашто нема шансе да се поново кандидује

Новости онјалн

29. 03. 2021. у 18:35

У КАНЦЕЛАРИЈИ за штампу Беле куће сигурно су се питали када ће председник Џо Бајден "добити питање".

БАЈДЕН ЈЕ НА ОВО ПИТАЊЕ ТРЕБАЛО ДА ЋУТИ: Брутална анализа америчких медија - зашто нема шансе да се поново кандидује

Фото: ЕПА

Дошло је прошлог четвртка од Ненси Кордс из ЦБС Њуз:

- Јесте ли одлучили да ли ћете се кандидовати за поновни избор 2024. године?

Бајден је то могао заобићи рекавши: "Још увек имамо првих 100 дана са пуно посла. Бринућу за други мандат када за то дође време. "

Уместо тога, одлучио се за наизглед одлучан и самоуверен приступ.

- Одговор је да - рекао је - Мој план је да се кандидујем за поновни избор. То је моје очекивање.

За Бајдена и његову странку питање је било трик - оно на које су сви могући одговори непожељни. Изјавите да се не кандидујете и постајете шепава патка готово одмах након ступања на дужност, истовремено вршећи интензиван надзор над вашом потпредседницом (и могуц́ом наследницом) Камалом Харис. Међутим, реците да очекујете да се поново кандидујете и отпустите критичаре који тврде да сте са 78 година већ престари, док фрустрирате демократе који су вам веровали када сте себе описали као председника "моста". Нема шансе, нула, да ће Џо Бајден тражити да се поново кандидује.

- Гледајте, ја себе доживљавам као мост, а не као било шта друго - рекао је Бајден пре нешто више од годину дана - Иза мене стоји читава генерација вођа. Они су будућност ове земље.

Много присталица Бајдена схватило је да као прећутно уверење неће бити другог мандата.

Истичући претпоставку о једном термину, овако је извештавао Рајан Лица из часописа Политико на почетку кампање:

- Према четворо људи који редовно разговарају са Бајденом, а сви су тражили анонимност да би разговарали о питањима унутрашње кампање, готово је незамисливо да ће он кандидовати се за поновни избор 2024. 

Председник Џо Бајден 25. марта 2021. у Вашингтону, Д.Ц. - Па, шта се променило? Ништа, тврдио бих, осим Бајденове одлучности да делује фит и снажно док се бави безбројним проблемима - од ковида до имиграције до привреде. Али, извештачи ће провести наредне четири године задржавајући се на Бајденовим плановима поновног избора. Неколико тренутака након што је Кордесова поставилао питање, Кејтлин Колинс из Си-ен-ена је питала Бајдена да ли ће заиста поново кандидовати? И да ли би Харисова остао на листићу? И да ли Бајден очекује да Доналд Трамп буде кандидат за ГОП?

Коначно, Бајден је рекао "Ма, хајде", и покушао да промени тему.

Као и многим Американцима, мука ми је од нонстоп кампање. Дан након Бајденове конференције за новинаре, прва ствар у стварној кампањи претпостављене републиканске наде догодила се у Ајови, док је бивши државни секретар Мике Помпео разговарао са око 100 људи у ресторану у Урбандалеу. Помпео званично није кандидат, али је сигурно изгледао као један на свом дводневном скупу у Ајови.

Када је Трамп победио пре четири године, поднео је захтев за поновни избор Савезној изборној комисији 20. јануара 2017. године, на дан своје инаугурације. Ако то није бескрајна кампања, не знам шта јесте.

Упркос Бајденовој изјави да "очекује" да тражи поновни избор, његово доба је већ створило огроман притисак на Камалу Харис. Ниједан потпредседник није ушао у функцију са толико спекулација да би она била предводник председничке номинације своје странке у следећем циклусу.

Давање Харисовојнемогућег задатка да реши проблеме имиграције вероватно неће повећати њене квалитете. То питање је могао бити најгори део Обама-Бајден-овог записа и ствари су се погоршале само током Трамповог мандата. Сада је бесна криза.

Изазов за имиграцију: Бајден се суочава са тешким граничним проблемом, али републиканци га подривају

Ако је Бајдену заиста стало до тога да демократама пружи што дужи рок у Белој кући, требало би да пронађе начин да сигнализира да служи само један мандат. Никада у историји нације председник није одрадио два пуна мандата, а затим је његов потпредседник имао два мандата као председник.

Бајден је могао да скрене питање другог мандата прошле недеље рекавши да мора да брине о важнијим стварима. Уместо тога, дао је невероватан одговор, провоцирајуц́и критичаре и комичаре. Мајкл Че је у "Сатрдеј Најт Лајву" рекао:

- Председника Бајдена питали су да ли планира да се кандидује за поновни избор 2024. године, што је вероватно најлепши начин да га питам да ли планира да остане жив за три године.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)