РУСИЈА СУПЕРИОРНИЈА ОД САД: Имају примат у радио-електронској борби

Novosti online

29. 03. 2021. у 11:26

КАНЦЕЛАРИЈА за ревизију САД признала је да је америчка војска изгубила надмоћ у извођењу операција у електромагнетном спектру, саопштио је портал РТ позивајући се на одговарајући извештај.

РУСИЈА СУПЕРИОРНИЈА ОД САД: Имају примат у радио-електронској борби

Фото: ЕПА

- Ми нисмо једина глобална сила која схвата значај супериорности у електромагнетном спектру. Потенцијални противници, укључујући Русију и Кину, постигли су значајан напредак у побољшању својих способности у овој области - изјавио је директор за одбрамбене капацитете и управљање у америчкој ревизорској канцеларији Џозеф Киршбаум.

Према његовом мишљењу, упркос уложеним напорима, Сједињене Америчке Државе више не могу бити сигурне у своју надмоћ у системима за радио-електронску борбу и електромагнетном оружју.

Такође се напомиње да су руске снаге за борбу у електромагнетном спектру показале своју ефикасност „у стварној употреби ових средстава против Сједињених Америчких Држава и других земаља“. Међутим, у извештају се не наводи о каквим случајевима се ради.

- Руски електромагнетни системи су изузетно покретни, што отежава да им се супротставља - нагласио је Киршбаум.

Осим тога, стручњаци сматрају да је војна операција у Сирији омогућила Русији да акумулира одговарајуће искуство и развије потенцијал за борбу са свемирским средствима.

Сједињене Америчке Државе сматрају да су Москва и Пекинг способни да утичу на рад система везе и навигационих система на бродовима које Американци користе за превоз опреме и особља, док њихови застарели бродови немају довољне одбрамбене способности у електромагнетном спектру.

На основу података извештаја, Пентагон није успео да у потпуности изврши ниједну од претходних стратегија у области борбе у електромагнетном спектру. Аналитичари сматрају да иста судбина очекује и нову стратегију усвојену прошле године.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)