ПОГИНУО ВЛАСНИК "ТЕЛЕНОРА" У СРБИЈИ: Најбогатији Чех страдао на Аљасци

Novosti online

29. 03. 2021. у 09:01

НАЈБОГАТИЈИ човек у Чешкој, милијардер Петр Келнер, погинуо је у удесу хеликоптера на Аљасци, саопштила је његова финансијска групација "ППФ", компанија која је власник "Теленора" у Србији.

ПОГИНУО ВЛАСНИК ТЕЛЕНОРА У СРБИЈИ: Најбогатији Чех страдао на Аљасци

Фото: Твитер

Америчке власти су претходно саопштиле да је најмање пет особа погинуло, а једна је повређена када се срушио хеликоптер Аљасци.

Америчка Савезна управа за ваздухопловство објавила је да за сада нису познате околности због којих се хеликоптер срушио у суботу у 18.35 часова по локалном времену.

Келнер је имао 56 година. Био је водећа пословна фигура посткомунистичке Чешке, а његово богатство Форбс је проценио на 17,5 милијарди долара.

Келнерова "ППФ група" је власник компаније "Теленор" у Србији, која пружа услуге мобилне и фиксне телефоније, и Моби банке. 

Овај инвестициони фонд је 2018. године постао власник свих "Теленорових" телекомуникационих компанија у региону централне и источне Европе.

У телекомуникациони бизнис "ППФ" је ушао 2013. године, куповином чешког и словачког "Телекома 02" од шпанске "Телефонике", која је на та тржишта ушла 2005, односно 2006. године.

Келнеров инвестициони фонд са седиштем у Амстердаму послује широм света, а компаније у његовом портфолију запошљавају више од 150.000 људи. Фонд послује у више од 20 земаља света, укључујући Русију, САД, Кину, Индију, Вијетнам, Индонезију, као и регион централне и источне Европе.

Његова средства пласирају се у различите секторе укључујући банкарство, финансијске услуге, телекомуникације, некретнине, рударство, али и област напредне биотехнологије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОТАЦ МЕГАН МАРКЛ ДОЖИВЕО МОЖДАНИ УДАР: Томас хитно хоспитализован, изгубио моћ говора