ОВА ЗЕМЉА ТВРДИ ДА ЋЕ ПОБЕДИТИ КОРОНУ: Не занимају их туђе вакцине - праве своју (ВИДЕО)

Новости онлајн

28. 03. 2021. у 14:56

ДА има толико вакцина против ковида 19 да би могла да вакцинише не само целокупно становништво острва, већ би вакцине давала пријатељима и савезницима широм света - то је сан Кубе, пише НПР.

ОВА ЗЕМЉА ТВРДИ ДА ЋЕ ПОБЕДИТИ КОРОНУ: Не занимају их туђе вакцине - праве своју (ВИДЕО)

Фото: Depositphotos

Вакцина би било толико да би их кубански званичници чак бесплатно понудили туристима по доласку на аеродром у Хавани.

И то нису само празне жеље. Иако се острвска држава суочава са разорном економском кризом, а људи стоје у редовима за основне намирнице, научници развијају још кандидата за вакцину. И бар један од њих ће, вероватно, заиста доћи у употребу. Ако успе, Куба би била прва земља Латинске Америке која је направила сопствену вакцину - а то није немогућ сценарио. Ова земља има историју развоја вакцине, укључујући вакцину против рака плућа која се сада тестира у америчком Центру за рак.

Ова необична ситуација показује колико је необична Куба - једна од последњих комунистичких земаља у постсовјетском добу. И била је необична у одговору на криву кривицу.

Током већег дела 2020. године, Куба је успела да одржи број заражених ковидом на невероватно ниским нивоима, па је тако неких дана пријављен само један или два случаја.

Вирус се ширио тек када је Куба поново отворена за туристе у новембру прошле године. Сада је потребна имунизација против ковида, као и многе друге земље на свету, Куба покушава да развије и произведе домаћу вакцину.

Раније овог месеца, Дагмар Гарсиа Ривера, директорка одељења за истраживање на Институту за вакцину Финлаи у Хавани, рекла је да се један од пет кубанских кандидата за вакцину, Соберана 2, чини врло ефикасним и да улази у завршну фазу клиничких испитивања.

- Ово је прва кубанска и латиноамеричка вакцина која је прошла фазу 3 испитивања, поносно је изјавио Гарсиа на конференцији за новинаре. Клиничко испитивање фазе 3 укључиц́е 44.000 људи и представља завршни тест вакцине пре него што буде послато на одобрење Националној регулаторној агенцији Кубе, Центру за државну контролу лекова, опреме и медицинских средстава (CECMED).

Још један кубански кандидат по имену Абдал такође је ушао у фазу 3 студије. Имена кандидата за вакцину много говоре о томе шта овај напор значи за Кубу. „Соберана“ је шпански израз који значи „суверен“. 'Абдала' је, с друге стране, главни јунак епског хероја кубанске револуције Јосе Марти. ‘Мамбиса’, вакцина која се користи као спреј за нос, добила је име по антиколонијалним кубанским герилцима који су се борили против Шпаније крајем 1800-их.

У том истом револуционарном духу, Куба ни не покушава да купи вакцине ковид од мултинационалних фармацеутских компанија. Нити су се потрудили да се пријаве за иницијативу поделе доза Ковакс коју предводи Светска здравствена организација, а која пружа бесплатне или јефтине вакцине земљама са ниским ресурсима. Није било јасног објашњења за ову одлуку, мада се може претпоставити ако неко види поверење у развој сопствених вакцина.

Развој нове вакцине обично траје деценију или више, али Едуардо Ојито, шеф кубанског Центра за молекуларну имунологију, каже да би земља требала да има довољно доза Соберана 2 да вакцинише целу земљу до краја лета. Ово је под претпоставком да кандидат за вакцину пролази кроз фазу 3 и добија регулаторно одобрење.

(Нет.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)